Front comú antiimmersió per exigir el 25% de les classes en castellà

Una desena d’entitats s’ofereixen a recollir i tramitar les peticions de les famílies per executar la sentència

3 min
Una classe d'una escola sense alumnes, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFront comú de les entitats antiimmersió perquè les mesures cautelars que obliguen a fixar un 25% d’hores lectives en castellà en una classe d’una escola de Canet de Mar es reprodueixi a la resta de centres de Catalunya, en totes les línies i etapes educatives. Una desena d’organitzacions, entre les quals hi ha Societat Civil Catalana (SCC), S’ha Acabat i Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB), han presentat aquest dijous la campanya Escuela de Todos - Escola de Tothom per canalitzar i tramitar les peticions d’aquelles famílies que vulguin que el 25% de l'escolarització dels seus fills sigui en castellà o que optin per denunciar i judicialitzar la situació del model educatiu català. L'objectiu: que s’executi la sentència del Tribunal Suprem, que va rebutjar el recurs de cassació del Govern.

Aquesta plataforma vol pressionar la Generalitat perquè equipari el castellà al català com a llengua vehicular d’ensenyament, segons entenen les entitats que cal fer a partir de les resolucions dels dos tribunals. “Ningú demana només fer classes en castellà, sinó en les dues llengües, i treballarem pel compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”, ha afirmat aquest dijous la presidenta de l'AEB, Ana Losada. “S’han d’acabar els Canet de Mar. Volem deixar de ser pares herois o activistes i volem una escola de tots els catalans, castellanoparlants i catalanoparlants”, ha afegit.

La decisió judicial que obliga l’aula de Canet de Mar a fer un 25% de les hores en castellà després de la petició d'una sola família ha generat una enorme polèmica malgrat que ja hi ha hagut una vuitantena de sentències similars a la d'aquesta escola i hi ha una desena més de procediments oberts als tribunals. Segons els portaveus de les entitats, aquesta última resolució és un punt d’inflexió i un “revulsiu” que ha servit per visibilitzar “una vulneració dels drets dels alumnes que fa 30 anys que s’arrossega”. Segons Losada, des d’aleshores, una seixantena de famílies han demanat a l’AEB el formulari per iniciar els tràmits per judicialitzar els casos i 13 famílies ja han demanat el bilingüisme a l’administració.

Les entitats denuncien que la Generalitat, alguns partits polítics i el mateix Síndic de Greuges estan cridant a la desobediència. “La situació és de gravetat màxima”, assegura el president de l'organització unionista Impulso Ciudadano, José Domingo, que critica que el president de la Generalitat hagi convocat aquest dijous una cimera extraordinària per la llengua únicament centrada en el català. “Les institucions han decidit que una resolució judicial no es complirà i que el model d’immersió no es toca. Si hem d’anar escola per escola perquè es faci justícia i es faci el que volen la majoria de catalans, ho farem”, ha dit Domingo.

Resposta governamental "sectària"

La plataforma assegura que la immersió lingüística "no funciona" i que tots els alumnes surten "perjudicats per aquesta imposició" d'un model "monolingüístic". Per això, diuen els seus promotors, es facilitaran formularis a les famílies o alumnes majors d'edat que vulguin demanar que la Generalitat apliqui el 25% d'hores lectives en castellà i articularan les peticions en una demanda d'execució de la sentència al TSJC. Creuen que això també els servirà per constatar si els centres educatius catalans compleixen amb la quota lingüística, si bé en el document no serà necessari registrar el nom del centre educatiu.

Segons els portaveus, l’objectiu no és col·lapsar els tribunals de denúncies similars a les de la família de Canet de Mar. De fet, diuen que abans d’emprendre cap ofensiva judicial per “evitar que Espanya rebi un toc d’atenció per part de la Unió Europea per incomplir les resolucions judicials”, esperaran els dos mesos que dona la justícia a la Generalitat per fer executar la sentència o perquè el govern espanyol n’exigeixi el compliment a través del TSJC. 

Fernando Sánchez-Costa, de SCC, ha instat l'Advocacia de l'Estat a obligar la Generalitat a complir la sentència i exigeix al govern espanyol que "assumeixi la seva responsabilitat" i lideri aquest canvi. Creu que la negativa de l'executiu català a complir la sentència del Suprem és “sectària” perquè la demanda de les famílies és “de sentit comú, de justícia i correspon a la realitat sociolingüística dels alumnes i de la majoria de catalans”. “Ens sentim amb tota la força per iniciar aquesta revolta. Estenem la mà al president per acordar un model de convivència lingüística per a l'escola catalana, però hi ha una premissa: s’han de complir les sentències”, afegeix. 

La plataforma la formen dotze entitats: l'Assemblea per una Escola Bilingüe, S'ha Acabat!, Societat Civil Catalana, l'Associació per la Tolerància, Aixeca't, Ampas Paral·leles, CLAC, Catalunya per Espanya, Impuls Ciutadà, Professors pel Bilingüisme, Plataforma Silenciosa i Segadors del Maresme. Totes elles tenen previst organitzar carpes informatives, actes i campanyes a les xarxes socials i demanen trobar-se amb el Govern, els partits polítics i els sindicats, així com les associacions de famílies. A més, han habilitat una web de micro-mecenatge per captar fons.

stats