Educació

Del Pirineu a Texas: els alumnes d'un institut català, a la final mundial de robòtica

Els Ducks, de l’INS La Valira de la Seu d'Urgell, han estat campions estatals en robòtica avançada

3 min
L'equip de joves DUCKS, de l'Institut La Valira de La Seu d'Urgell han estat campions estatals en matèria de robòtica avançada

Barcelona"Com que els americans ho fan tot en gran, hi haurà un estadi immens amb moltíssims grups i amb robots increïbles". Així és com s'imagina l'Arnau el que viurà la setmana que ve amb els seus cinc companys de robòtica de l’INS La Valira de la Seu d’Urgell. A partir del 25 d'abril, l'equip Ducks competirà a la final mundial de la VEX Robotics Competition, que se celebrarà a Texas, als Estats Units. Per arribar fins a la final de la prestigiosa competició de robòtica avalada per empreses com Google o Tesla, aquest grup d'adolescents de 12 anys han guanyat diverses competicions locals i també han estat campions d'Espanya. Malgrat tota la feina feta, l'aventura de l’Arlett, l’Arnau, el Lohan, la Laia, la Mariona i el Roc va començar fa només quatre mesos.

"Des del primer moment els vaig dir que s'ho prenguessin amb calma, que era el nostre primer any i no es fessin gaires il·lusions", recorda Angèlica Medina. Ella és l'entrenadora de l'equip i, igual que "els seus jugadors", aquesta ha estat la seva primera vegada com a entrenadora titular. Medina és tècnica superior d'educació infantil i sempre li havien agradat els videojocs i la tecnologia. Natural d'Andorra, va marxar a Madrid un temps i allà li va sorgir l'oportunitat de formar-se en extraescolars de robòtica. Al tornar a Andorra va entrar a Loopa, una companyia que treballa acostant la tecnologia a les escoles a través de la robòtica. Tres dels integrants dels Ducks ja havien fet robòtica a l'escola i una de les famílies va proposar que en fer el salt a l'institut també passessin a fer allà l'extraescolar.

El fet que alguns dels adolescents ja haguessin fet robòtica ho ha facilitat tot força. "Hi ha aspectes bàsics de mecànica o de programació que no ha calgut que els hi expliqui", reconeix Medina, que també està estudiant el grau d'informàtica. "Si vull transmetre bé els coneixements, jo també he d'entendre què és el que estic fent", defensa l'entrenadora.

Però ¿com s'entrena per a una competició mundial de robòtica amb equips de més de 50 països? Els Ducks fan un entrenament de dues hores a la setmana i si hi ha alguna competició o el seu robot té algun problema, també fan alguna sessió en cap de setmana. L'equip català competeix amb el 1714F, un robot creat pels mateixos adolescents, des del primer esbós. "És una torre amb tres rodets que giren per xuclar les peces que hem de moure i després les vomiten per dalt", descriu el Lohan.

Amb aquest enginy han d'anar superant proves dintre una pista quadrada amb peces de diferents mides, colors i textures que han de recollir i dipositar en recipients. En funció de quantes n'agafen i de si són totes del mateix tipus o no, la puntuació que s'aconsegueix és més alta o més baixa. "La nostra primera idea era fer un robot molt gran que pogués guardar moltes peces, però fent les proves vam veure que no funcionava i vam haver-lo de redissenyar", explica la Laia, una de les integrants que fa més temps que juguen amb la robòtica. "Vaig començar als sis anys amb el Lego i ja no he parat", diu l'adolescent, que també explica que de gran vol estudiar educació per poder ensenyar matemàtiques.

Els Ducks en una de les competicions de VEX Robotics

Més que una competició

Més enllà d'aconseguir que el robot superi proves, els Ducks han guanyat un premi que a la seva entrenadora li ha fet especial il·lusió. En la competició estatal l'equip dels Pirineus va guanyar el premi Teamwork. "És l'únic que no es guanya competint contra la resta d'equips", explica Medina. Per guanyar aquest reconeixement se supera una prova on dos equips que són rivals en altres proves han de jugar cooperant a la pista. Han de posar-se d'acord amb un altre grup d'adolescents per buscar estratègies i aconseguir que el treball conjunt dels dos robots aconsegueixi el millor resultat. A més, moltes vegades aquesta prova es fa amb equips d'altres països; per tant, també s'han d'entendre a nivell cultural i lingüístic.

Tot i que queden poques hores perquè els Ducks comencin a fer córrer el seu robot per la pista del Key Hutchison Convention Center de Dallas, l'equip encara busca patrocinadors per poder sufragar el viatge dels adolescents i la seva estada. "Estic una mica atabalada amb això", reconeix l'entrenadora. Pel que fa a les prediccions de com anirà el concurs, l'opinió està força dividida dintre l'equip. El Lohan té força clar que poden guanyar, però la Laia és una mica més negativa: "Jo crec que és gairebé impossible que guanyem, però ja que hem arribat fins aquí, ho provarem", assegura l'adolescent.

stats