El preu del menjador escolar torna a pujar per tercer any consecutiu

El Govern estableix un topall màxim de 7,25 euros, 34 cèntims més al dia que ara

2 min
Un grup d’infants dinant mentre les monitores de menjador serveixen l’àpat als seus companys.

BarcelonaEl preu del menjador escolar pujarà per tercer any consecutiu. El Govern ha decretat que el preu màxim del servei de menjador passi dels 6,91 euros actuals als 7,25 euros diaris per al curs 2024-2025. Aquest augment de 34 cèntims als centres públics en què l'espai del migdia dura dues hores i mitja suposarà que cada mes quedar-se al menjador serà gairebé 8 euros més car, i al final de curs el servei haurà costat al voltant de 60 euros més que aquest any. Per als alumnes que es queden només alguns dies al menjador (comensals esporàdics) el preu es podrà incrementar fins a un 10% i es podrà cobrar a les famílies fins a 7,98 euros al dia.

Per als centres on l'estona de menjador és de dues hores, el topall del preu serà de 6,87 euros al dia per als alumnes habituals i de 7,56 euros diaris per als esporàdics. Cal tenir en compte que aquests preus no són només pel cost del menjar, sinó que també inclouen el sou dels monitors de menjador que estan amb els infants durant l'àpat i a les estones de lleure fins que no tornen a l'aula.

Amb aquest nou increment ja serà el tercer curs consecutiu que el preu del menjador escolar augmenta i el curs que ve quedar-se a dinar a l'escola serà un euro més car al dia que fa quatre anys. El punt d'inflexió del preu d'aquest servei va arribar l'any 2020 quan, per primer cop en 13 anys, el Govern va anunciar que l'encariria. Fins llavors, i des del curs 2008-2009, quedar-se a dinar a l'escola o a l'institut havia costat sempre 6,20 euros al dia.

Fonts del departament d'Educació justifiquen l'augment del preu del menjador assegurant que respon a la pujada dels preus dels aliments i a l’increment retributiu dels monitors de lleure educatiu. Insisteixen que no haver incrementat el preu "hauria comportat automàticament la pèrdua de qualitat del servei, per inviabilitat econòmica". Detallen que hauria perjudicat des d’un punt de vista educatiu (s'haurien incrementat les ràtios d’alumnes per monitor, o hauria calgut contractar personal no qualificat) o alimentari (comprant productes més barats). També defensen que l'administració "no pot afavorir la precarització d’un sector laboral tan feble com és el monitoratge".

189 milions d’euros als ajuts de menjador

Aquest curs el departament d'Educació ha atorgat 182.050 ajuts de menjador, són 15.186 més que ara fa un any. La dotació per a aquest curs suposa un increment de 43 milions d’euros respecte al curs anterior, cosa que fa que a hores d'ara es destinin fins a 189 milions a aquestes ajudes alimentàries. Del total d'ajudes concedides fins ara per l'administració –les beques menjador es poden sol·licitar durant tot el curs–, més de la meitat (60%) cobreixen el 100% del cost del menjador, mentre que el 40% d'ajudes restants cobreixen el 70% del cost que han d'assumir les famílies perquè els seus fills rebin aquest servei.

stats