"És un avís que no podem deixar de treballar pel català"

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans convoca una aturada als instituts divendres en contra de la imposició del 25% del castellà a les aules

3 min
Classe de matemàtiques a un institut de Sabadell.

BarcelonaTingui el recorregut que tingui la nova ofensiva judicial contra la immersió lingüística a les aules, l'estocada sí que ha posat (més) en alerta la comunitat educativa, encara remoguda per l'informe del Govern que recollia dades com que només el 46,8% dels professors utilitzen "sempre" o "gairebé sempre" el català a classe. Ara el Tribunal Suprem no admet el recurs d'Educació contra la sentència que obliga a imposar un 25% de castellà a les aules i, tot i que el conseller ja ha demanat als centres que en facin cas omís i ha donat per fet que la norma no s'aplicarà, entitats com l'associació de mestres Rosa Sensat, la Fundació Bofill o Somescola demanen prendre bona nota de l'amenaça i reforçar el paper del català a l'escola. "Encara que ara puguem parar el cop, aquesta sentència deixa la immersió en fals", sentencia Eduard Vallory, expert en educació i president del Centre UNESCO de Catalunya, que veu en aquest pas una mostra més que des de diferents àmbits s'està intentant "minoritzar" el català, fer-lo "marginal".

"No podem deixar de treballar pel català, hi hagi la llei que hi hagi", afegeix la presidenta de Rosa Sensat, Francina Martí, que remarca que Catalunya no pot renunciar al català com a llengua vehicular a les aules perquè per a molts infants aquest és l'únic lloc on conviuen amb l'idioma i, per tant, limitar-los això seria atemptar contra els seus drets. "El català a l'escola és una eina de cohesió social i ara ja està en retrocés", defensa, i apel·la a la "responsabilitat" dels mestres per continuar treballant perquè el català sigui llengua "comuna, utilitzada i estimada". I això últim, defensa, passa per no ensenyar-lo com una imposició. Martí es dirigeix, també, a l'administració perquè faci complir la legalitat i garanteix el paper vehicular del català.

També Ismael Palacín, de la Fundació Bofill, defensa la necessitat d'anar més enllà del que entenem com a model d'immersió, que ara, diu, no s'està aplicant i queda només com un marc teòric: "Ens hem de posar les piles en la línia contrària del que recull l'última sentència". Defensa que encara que aquest cop judicial no acabi tenint conseqüències, en vindran més, i que, per tant, cal reforçar el català a l'aula: "És una aberració que des dels tribunals es vulgui imposar un determinat nombre d'hores per a una matèria –el castellà– i no es jutgin les competències que acaben assolint els alumnes, que és el que hauria de comptar".

Que una sentència pugui determinar el nombre d'hores que cal fer d'una matèria és "un insult a la pedagogia", segons Vallory, que hi veu una  "desconsideració enorme del sistema judicial respecte al sistema educatiu": "La nostra reacció no és en cap cas una guerra contra el castellà, que està sent instrumentalitzat, sinó contra aquells que són al·lèrgics a la diversitat". La Fundació Bofill reforça els seus arguments amb les dades recollides en un estudi de Somescola que mostraven que els alumnes catalans se situaven en la mitjana espanyola de competències en llengua castellana si es miraven les proves de primària i de segon d'ESO. En un comunicat, també Somescola s'ha oposat avui a la decisió judicial, un "nou intent d'agressió al model d'escola catalana" que apunten que fa servir "arguments falsos i perillosos". La plataforma fa una crida a la mobilització ciutadana i demana a les institucions catalanes que blindin el "consens de país" pel que fa al model lingüístic i al govern espanyol a respectar aquest acord.

Per la seva banda, la UGT ha refermat el seu "compromís de lluita" per la defensa de la immersió lingüística vigent i, en un comunicat, reclama que es "garanteixi la continuïtat" d'un model que ha demostrat la seva eficàcia i "assegura la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat". I l'Ustec ha fet una crida a desobeir la decisió del Suprem. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha rebutjat en declaracions a l'ACN que es vulgui imposar un model d'escola "a cop de sentència".

Com a resposta a la decisió judicial, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat aturades de classes als instituts aquest divendres alhora que fa una crida a desobeir-la i a no normalitzar els "atacs" a l'escola pública catalana. "Sense català, no hi ha escola", defensa l'organització.

stats