Rècord de sol·licituds a l'escola pública a Barcelona

El 88% d'alumnes de P3 i el 84% de 1r d'ESO de Barcelona entren en la seva primera opció

3 min
Penjadors de roba en una aula de P3.

BarcelonaFa quatre anys a Barcelona es va registrar un canvi educatiu molt significatiu: per primera vegada a la història, la demanda de places de P3 va ser més gran als centres públics que als concertats. Aquell any la diferència va ser per la mínima (50,5% a la pública i 49,5% a la concertada), però des d'aleshores cada any la tendència no només s'ha consolidat sinó que la distància s'ha anat ampliant. Per al curs que ve s'ha detectat un nou rècord: el 56% de les famílies han triat un centre públic per als seus fills a P3. De les 10.752 sol·licituds, un 3,11% menys que l'any passat, 5.977 volen una escola pública i 4.775 una de concertada.

Les administracions educatives calculen que la demanda a l'escola pública seguirà creixent els pròxims anys i per això treballen per seguir fent créixer l'oferta, provant idees imaginatives, com la cessió d'edificis públics (l'Escola Mallorca, també a l'Eixample, es convertirà en un institut perquè l'Ajuntament cedeix un edifici buit) i, sobretot, fent més canvis de titularitat. Fins ara, ja són sis els centres de la ciutat que han passat de concertats a públics, l'últim d'ells l'Escola Projecte, a l'Avinguda Tibidabo, que s'incorporarà el curs que ve.

Malgrat el descens del nombre d'inscrits a causa de la baixada de la natalitat, sí que s'ha recuperat el percentatge d'abans de la pandèmia de famílies que volen escolaritzar els seus fills a P3: l'any que ve el 91% dels nens registrats al padró començaran l'escola, mentre que el curs passat va ser d'un 88%. Aquest fet, unit també a un dels anuncis estrella del departament d'Educació de reduir les ràtios a P3 (de 25 a 20 alumnes) i a l'increment de la detecció d'alumnat vulnerable –fins a 2.139 alumnes de P3, el 20% del total, tindran una plaça reservada per ser infants desfavorits–, ha provocat algunes decisions d'última hora. Per donar resposta a la demanda a les zones més poblades, finalment hi haurà un grup més a l'Escola Aldana (Eixample), a l'Escola Sagrada Família (Gràcia) i l'Escola El Turó (Nou Barris) i, en contra del que s'havia anunciat, finalment s'incrementen les ràtios en set zones de la ciutat, com a l'Eixample, les Corts, Sants-Montjuïc o Sarrià-Sant Gervasi. Aquests ajustos han permès que el 96,2% de famílies ja tinguin plaça en alguna de les opcions que han demanat, de les quals el 88,1% han entrat a la seva primera opció.

Més d'un 10% en llista d'espera a l'ESO

Pel que fa a 1r d'ESO, la demanda ha augmentat lleugerament respecte al curs passat, així que l'adjudicació de places ha sigut una mica més complicada: un 92,2% tenen plaça en alguna de les opcions demanades i el 83,9% a la seva primera preferència. També en aquest cas s'han fet retocs. Després de reservar 2.203 places per a alumnes amb necessitats educatives específiques i de constatar l'alta demanda en alguns barris, s'obrirà una línia més a l'Institut Teresa Pàmies (Horta-Guinardó) i hi haurà més alumnes per classe en 11 zones de Barcelona. A l'ESO, el 71% de les sol·licituds han anat a l'escola pública i la resta a la concertada.

Ara faltarà per veure què passa amb les famílies que no han entrat a la seva primera opció ni, en el pitjor dels casos, en cap de les que havien sol·licitat. A Barcelona, Badalona i l'Hospitalet unes 400 famílies han calculat que es queden fora de les seves sol·licituds. Els afectats podran presentar al·legacions i la conselleria estudiarà cas a cas, com ja es feia habitualment. En els casos en què les famílies hagin estat assignades en una concertada sense que ho haguessin demanat, podran renunciar-hi i se'ls assignarà una plaça pública d'ofici a la seva zona d'escolarització, per exemple, incrementant les ràtios, si cal, en alguna escola.

CCOO impugna el calendari del curs vinent i denuncia la “desconsideració” del Govern cap als docents

El sindicat CCOO ha impugnat el calendari escolar del curs que ve amb un recurs de reposició davant del departament d'Educació, argumentant que l'excés de dies lectius a infantil i primària contravé la llei d'educació de Catalunya i que el departament no havia consultat prèviament la decisió amb els treballadors. CCOO ha lamentat que, tot i les nou vagues, la conselleria continua "sense escoltar ningú", mostrant una "desconsideració" envers els docents, i per això demanen la nul·litat i la suspensió cautelar de l'ordre del nou calendari, que entre altres coses inclou l'avançament del curs escolar cinc dies. Precisament, aquest avançament de curs, que el Govern va anunciar per a sorpresa de tota la comunitat educativa, va ser un dels detonants de les vagues del mes de març. De fet, a causa d'aquest inici abans d'hora, el departament també ha canviat l'horari del mes de juliol dels docents, que per primera vegada tenen l'ordre d'anar als seus centres durant 5 dies. Segons CCOO, amb l'objectiu "d'encaixar l'acabament d'un curs i l'inici del nou", el Govern ha "canviat les condicions de treball sense negociació" amb els representants dels treballadors.

stats