Societat 14/06/2018

La demanda d'escola pública a Barcelona supera per primera vegada la de la concertada

El Consorci obre 107 places noves amb tres bolets i una ampliació de ràtios en alguns barris

Laia Vicens
2 min
L’escola Fructuós Gelabert, situada a l’Eixample, és un dels centres que formen part del programa Escola Nova 21.

BarcelonaPer primera vegada a la història, la demanda de places de P3 a l'escola pública ha superat la de la concertada a Barcelona. Per al curs 2018-19, l'escola pública ha estat escollida pel 50,5% de les famílies (6.442 infants), superant el 49,6% de les que ho van fer el curs anterior. Un 49,5% de les famílies, un total de 6.318, han optat per l'escola concertada.

Així, encara que fa uns anys que la diferència de sol·licituds entre l'escola pública i la concertada s'ha anat reduint –el curs 2011-12 la diferència era de 1.286 a favor de la concertada–, per primer cop la pública té més demanda que la concertada. "Les dades dignifiquen la qualitat de l'educació pública i ens homologuen amb la resta de països europeus", ha expressat Miquel Àngel Essomba, comissionat d'Educació de Barcelona.

Aquest canvi de tendència ha deixat vacants unes 1.200 places a l'escola concertada (la diferència entre l'oferta i la demanda). Segons han informat també Josep Gonzàlez-Cambray, nou president del Consorci, i Mercè Massa, gerent del mateix organisme, "no es descarta cap hipòtesi" sobre la desconcertació d'algunes escoles amb baixa demanda. "Prendrem les decisions més oportunes per donar resposta a les famílies i per millorar l'educació de la ciutat", ha dit Gonzàlez-Cambray sobre el curs que ve.

Aquest augment de la demanda ha obligat el Consorci a fer una ampliació extraordinària de places. Si bé és veritat que el 92% de les sol·licituds han entrat en la seva primera opció i fins el 98,9% en alguna de les seves opcions demanades, hi havia 137 sol·licituds que han recorregut a l'assignació d'ofici, de les quals 89 famílies havien demanat només escola pública. Per donar resposta a les famílies que amb l'oferta inicial havien quedat fora de les escoles públiques del barri, es crearan 107 places noves obrint una línia addicional a les escoles Ferran Sunyer de l'Eixample i Pare Poveda de Gràcia, i un grup addicional a Font d'en Fargues, a Horta-Guinardó. A més, s'ampliarà la ràtio a 26 alumnes en aquests tres barris i també a Camp d'en Grassot i Gràcia Nova. La reassignació d'aquestes places es farà tenint en compte els criteris generals de baremació, de manera que s'hi accedirà per rigorós ordre de la llista d'espera.

Els representants del Consorci també han assegurat que es resoldran totes les assignacions de famílies que havien demanat una plaça en una concertada laica però se'ls ha assignat una concertada religiosa. A més, han indicat que cada vegada hi ha menys centres de baixa demanda, en què hi ha menys de 18 alumnes inscrits per classe.

stats