Educació
Societat Educació 28/06/2023

Els sindicats educatius criden a fer vaga el primer dia de curs

Asseguren que s'ha acabat el termini que havien donat per arribar a un acord que evités les mobilitzacions

2 min
Els sindicats de mestres ocupen el departament d'Educació

Barcelona"Vam dir que si abans del dia 30 no arribàvem a un acord, convocaríem una vaga i seguirem el nostre full de ruta". Amb aquest argument la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha justificat l'anunci que ha fet el sindicat juntament amb CGT i la Intersindical per cridar els docents a fer vaga el primer dia de curs, el 6 de setembre. El comunicat es fa abans que aquesta mateixa setmana la nova consellera d'Educació, Anna Simó, es reuneixi amb les forces sindicals per primera vegada i mentre encara està en marxa el ple monogràfic d'educació al Parlament.

Segons apunta Segura, el sindicat majoritari del sector (USTEC) es reunirà amb Simó aquest divendres i assegura que "poden desconvocar la vaga en funció de les relacions que tinguin amb la consellera". La portaveu, que també ha aclarit que si durant l'estiu i abans de començar el curs s'arriba a un acord també es desconvocaria la protesta, ha retret a la consellera que podria haver arribat al ple del Parlament havent acostat relacions amb els sindicats. També ha reivindicat que el fet que hagi entrat una nova consellera (Simó fa poc més de dues setmanes que va assumir el càrrec) no farà virar el calendari que tenien previst.

De moment la resta de sindicats del sector educatiu han decidit no unir-se a aquest anunci i esperar a veure com són les trobades que hi haurà amb la titular del departament durant la setmana. Un exemple és UGT, que asseguren que volen "asseure's, negociar i proposar" i no veuen sentit a fer una convocatòria preventiva. Insisteixen que aposten per buscar solucions abans "d'afegir més llenya al foc".

Última proposta el 25 de maig

L'amenaça de vaga ja la va posar sobre la taula USTEC el 25 de maig quan va rebutjar la proposta que els va fer l'encara conseller d'Educació en aquell moment, Josep Gonzàlez-Cambray. El sindicat va considerar "inacceptable" la proposta, ja que asseguraven que rebaixava el que se'ls havia proposat a principis d'any. El document que els sindicats tenien sobre la taula abordava aspectes com la recuperació de sexennis o l'equiparació salarial dels professors de FP, però eliminava el reconeixement del deute provocat per les retallades dels últims anys (un reconeixement que sí que s'oferia al gener). A la vegada, però, incloïa un punt en què el departament s'obria a estudiar la situació dels interins que quedin fora del procés d'estabilització tot i complir amb els requisits.

L'any passat el curs escolar també va acabar amb una crida a fer vaga al principi de curs següent. Finalment, l'aturada no es va acabar convocant perquè el departament va arribar a un acord "in extremis" amb els sindicats, cosa que va evitar una vaga de dos dies a principis de setembre.

stats