Educació
Societat Educació 22/05/2023

Educació revisa la llista d'interins seleccionats al concurs de mèrits i 80 en queden fora

La selecció definitiva de docents que obtindran una plaça fixa se sabrà "pròximament", segons el Govern

3 min
Ensenyament convida a fer jornada intensiva més escoles

BarcelonaEl departament d'Educació ha publicat una nova resolució aquest divendres en què comunica que ha revisat les puntuacions que es van donar a tots els docents interins que es van presentar al concurs de mèrits per obtenir una plaça fixa dins el sistema educatiu català. Diversos tribunals han reavaluat la informació que els aspirants havien presentat a l'apartat 7.1, el que fa referència a l'experiència i on es donaven més punts o menys segons l'antiguitat del docent i les especialitats en què més temps havia treballat. Aquesta revisió de les puntuacions que es van publicar el 31 de març, i que la mateixa resolució anuncia com a "resultats de la valoració definitiva dels mèrits", ha comportat que una vuitantena de persones que havien estat seleccionades dins el concurs (és a dir, que ja comptaven obtenir una plaça de funció pública docent) finalment n'hagin quedat fora.

Concretament, hi ha 84 interins que s'han trobat amb aquest canvi de resultats i, en alguns casos, les variacions de puntuació els han fet perdre fins a 6 punts en un apartat on optaven a sumar-ne un màxim de 15 pel fet de ja treballar com a interins. També hi ha casos en què la pèrdua de punts ha estat mínima, però, tot i això, el canvi ha suposat que el docent passi de ser seleccionat a revocat perquè, per exemple, ha perdut només dues dècimes amb la revisió.

Més enllà dels docents que han quedat fora de les llistes, ara caldrà esperar per saber quins dels 25.000 aspirants que no van ser seleccionats en la primera valoració torna a entrar dins el concurs. Una informació que a la pàgina web del departament s'assegura que es publicarà "pròximament" amb l’ordre de llista correcte que resulti de la revisió.

Fonts d'Educació expliquen que aquesta revisió "és part del procediment normal dels processos d'ingrés a la funció pública, que compten amb fases on es pot presentar recurs per garantir els drets dels aspirants", i que el departament s'ha posat en contacte amb tots els afectats per notificar-los directament la revisió de la puntuació.

Fora de la llista i sense poder fer oposicions

La revisió dels resultats es publica la mateixa setmana que la Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (Pindoc) i els sindicats USTEC i CGT han denunciat anomalies en el procés d'estabilització i errors en la gestió del procés d'estabilització. Queden menys de dos mesos perquè es facin les oposicions per obtenir una plaça de docent, una prova en què es presentaran més de 40.000 aspirants i que ha estat un dels motius pels quals Educació va acceptar que els professors no hagin d'anar a treballar presencialment durant el mes de juliol d'aquest any i el que ve.

El problema ara és que molts dels docents que van entrar a la llista, veient que tenien plaça, ja no van fer els tràmits per fer les oposicions d'aquest estiu i es troben que no tindran l'opció d'examinar-se. És el cas d'una docent que prefereix no dir el seu nom, que després d'haver obtingut un 8,45 ha vist com la pèrdua de només quatre dècimes l'ha deixat sense plaça. "Quan vaig sortir a la llista ja no vaig pagar per fer els tràmits, perquè si obtens la plaça ja deixes de preparar-te", explica. I critica: "El que van publicar deien que era la llista definitiva, no la provisional". De fet, ella ho sap del cert perquè, quan es van publicar les llistes provisionals no hi apareixia i, després de fer una reclamació perquè no li havien comptat alguns mèrits, finalment va ser seleccionada.

La docent assegura que ja dilluns d'aquesta setmana va veure que al seu expedient no apareixia la seva plaça d'educació primària, quan fa unes setmanes sí que hi constava. Com que li va estranyar va trucar als Serveis Territorials del departament i li van dir que no es preocupés perquè, si tenia el concurs de mèrits aprovat, la seva plaça no perillava. Aquest divendres, veient que no s'havia solucionat, hi va tornar a trucar i una responsable dels serveis territorials de Girona ja li va dir que "no li podia assegurar que la seva plaça no perillés". Poques hores després ja va rebre la notificació del departament comunicant-li que, després de revisar el seu cas, ja no estava seleccionada.

"M'han dit que reclami i que ens unim tots per denunciar-ho, però jo ja no tinc força", lamenta la professora, i afegeix: "M'insisteixen que demani fer les oposicions, però després de tots aquests mesos i del dany que m'han fet avui no sé com preparar-me".

stats