Universitats
Societat Educació 13/04/2023

Universitats es dona deu anys per acabar amb els falsos associats

El primer pla de xoc preveu obrir 820 places a temps complet abans del 2026

3 min
Estudiants universitaris, en una imatge d'arxiu.

Barcelona"Que en 10 anys el problema sigui testimonial", aquest és l'objectiu que ha fet públic el conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal, en la presentació del pla que ha de ser la primera pedra per reduir la precarietat dels professors universitaris associats. Una intenció que també haurà de servir, per tant, per solucionar el problema dels falsos associats (docents que tenen un contracte d'associat però que fan la feina d'un professor a temps complet). El Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques té un pressupost de 65 milions d'euros que permetrà la creació de 820 places de professorat a temps complet en els pròxims tres anys. Un pla que Nadal ha qualificat de "primer pas", ja que la voluntat del Govern és que es vagi repetint, de tal manera que en menys de deu anys s'hauria estabilitzat el gruix d'associats que estan en una situació de "temporalitat i de precarietat". Tal com ja va avançar l'ARA, aquest primer any el pla comptarà amb 15 milions d'euros, 10 dels quals es destinaran a noves places de personal docent i investigador (PDI) i 5 milions seran per la formació de PAS, el personal tècnic, de gestió, i d’administració i serveis de les universitats.

Segons dades del departament, a les universitats públiques catalanes hi ha 20.315 professors (amb dades del 2020). D'aquests, 8.855 són associats (una figura que, en principi, ha de ser d'un professional que ja té una feina i que aporta la seva expertesa fent algunes hores de docència a la universitat). Tenint en compte aquestes dades, per comptabilitzar el nombre de docents associats que voldrien fer carrera acadèmica i poder dedicar-se a temps complet a la universitat, la conselleria ha identificat els associats que fa més de 5 anys que tenen contracte en una mateixa universitat (5.720) i, d'aquests, ha detectat que al voltant de 800 disposen d’algun tipus d’acreditació, el que indicaria que tenen la voluntat de fer carrera docent. Des de la conselleria insisteixen a dir, però, que el pla de xoc no es limitarà únicament a aquests 800 associats, tot i que també aclareixen que això tampoc vol dir que tots els professors associats amb més de cinc anys d'experiència tinguin intenció de deixar de ser-ho, ja que molts sí que compleixen la funció de tenir una feina fora de l'àmbit acadèmic i aportar la seva expertesa a les universitats.

Plantilles envellides

El conseller Nadal ha assegurat que l'objectiu del pla també és rejovenir les plantilles de les universitats públiques catalanes. Un sector on en els pròxims tres anys es jubilaran més de 700 docents permanents i on el percentatge de personal docent i investigador que té més de 60 anys arriba al 32% de la plantilla en el cas de la Universitat de Barcelona (UB), al 30% a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i al 25% a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El pla s'ha consensuat amb totes les universitats públiques i, tot i que la previsió de la conselleria és obrir aquestes noves 820 places a temps complet, serà cada universitat, en virtut de la seva autonomia, la que determinarà les categories de places a convocar en funció de les necessitats de cada institució i de la quantitat de diners que rebi. En aquest sentit, el repartiment dels primers 15 milions d'euros que ja s'han transferit a les universitats s'ha fet tenint en compte la dimensió de la universitat dintre el sistema de coneixement. D'aquesta manera la UB és la universitat que ha rebut més diners, amb 4,2 milions d'euros (gairebé un 29% del total), seguida per la UAB amb 3,1 milions d'euros i la UPC amb 2,9 milions. La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha ingressat 1,3 milions; la UPF, 1,1 milions, i la Universitat de Girona (UdG) 1 milió. La que menys pressupost rebrà del pla de xoc serà la Universitat de Lleida, amb un 6,3% del total i 945.000 euros.

Des de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que agrupa els centres públics, valoren positivament la mesura, però alerten que "no resol el problema". El president de l'ACUP i rector de la UPC, Daniel Crespo, ha assegurat a l'ARA que el pla "és una primera mesura per atacar el problema de l'envelliment de les plantilles i del nombre exagerat de professors associats", però ha matisat que cal assegurar-ne la continuïtat. "El problema s'ha generat en 10 anys i, al ritme que ens proposa la conselleria, el resoldrem també en 10 anys", ha lamentat Crespo.

stats