Xoc entre la USTEC i Educació pel nombre de places per treure's el C2 de català

El sindicat denuncia que 4.500 docents no tenen lloc per treure's el títol i el Govern defensa que hi ha més places que el curs anterior

Classe de català per l'ensanyament
N.V.
28/11/2024
2 min

BarcelonaEl sindicat USTEC·STEs (IAC) ha denunciat aquest dimarts que més de 4.500 professionals del sector de l'educació s'han quedat sense plaça per estudiar el C2 de català; un examen que, tal com va aprovar el Govern el mes de maig passat, cal superar per poder accedir a la docència a partir del curs que ve. El sindicat critica la "dràstica reducció" de places per als cursos que permeten treure's aquest nivell de català que han passat de 3.000 l'any passat a la meitat (1.500) i totes, diuen, en modalitat virtual.

"Tenint en compte que el curs passat es van presentar 6.000 sol·licituds i 3.000 persones no van obtenir-hi plaça, com pot ser que enguany només se n'ofereixin 1.500? Recordem que va ser el mateix departament d’Educació qui va anunciar que tenir el C2 seria un requisit imprescindible per accedir a la funció pública docent", retreuen des de la USTEC. El sindicat calcula que aquesta retallada de places deixa sense accés a la formació necessària 4.500 professionals del món de l'educació, "sense comptar els milers de persones que no poden accedir a cursos per aprendre català en altres àmbits de la xarxa pública". "Si el compromís amb la llengua és real, és urgent que l’oferta de formació s’ajusti a la demanda", exigeixen des del sindicat.

El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha respost al programa Els matins del 3Cat que la intenció del Govern és "oferir més places en conjunt" i ha recordat als docents que hi ha moltes vies diferents per treure's aquest nivell de català.

De fet, fonts del departament d'Educació neguen les xifres denunciades per la USTEC i defensen que aquest curs l'oferta de cursos per fer el C2 de català és de 7.695 places, obertes entre Educació i el departament de política lingüística. Ara bé, les mateixes fonts no distingeixen quines d'aquestes places estan destinades a docents i quines són pels ciutadans que ho vulguin fer pel seu compte. Segons el recompte del departament, aquest curs hi ha gairebé mil places més que l'anterior, quan el nombre de places per formar-se per obtenir el títol C2 de català era de 6.727.

Només un terç dels docents té el títol

El debat per les places de formació per al C2 es remunta al mes de maig, quan el Govern va aprovar un decret per blindar el català a les aules (suspès cautelarment pel TSJC) que, entre altres coses, exigia que els docents que vulguin entrar a la funció pública tinguin aquest nivell de coneixement de la llengua catalana ja a partir del curs 2025-26. Actualment, però, només un terç dels mestres de secundària i un de cada cinc a primària poden acreditar aquest títol, segons dades publicades a l'estiu per l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

El nou decret del règim lingüístic aprovat el maig passat inclou, no només l'obligatorietat de tenir el C2 per als nous docents a partir del curs 2025-26, sinó que també avisa que a partir del curs 2027-28 també es demanarà al col·lectiu de mestres i professors en actiu que busquin una promoció o canviar de lloc de treball. Per exemple, si participen en procediments per arribar a ser directors o inspectors educatius.

stats