Les eleccions a la UPC s'enverinen amb acusacions de plagi al rector

El candidat alternatiu proposa vacunar el personal i els estudiants per recuperar la màxima presencialitat

2 min
L'actual rector, Francesc Torres, i el candidat Daniel Crespo, en una imatge distribuïda per la UPC.

BarcelonaDebat tens entre els dos candidats a rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Més de 30.000 persones, entre estudiants i personal, estan cridades a votar entre el divendres 14 i el dimecres 19 en unes eleccions sorpresa. Malgrat que estaven previstes per a finals d'any, el rector actual, Francesc Torres, va decidir avançar les votacions per fer-les coincidir, va argumentar, amb un nou govern a la Generalitat i amb el mandat clau de gestionar els projectes vinculats als fons europeus que arribaran aquest any. Segons la candidatura alternativa, liderada pel catedràtic de física Daniel Crespo, es tracta d'una maniobra per impedir que s'hi presentin altres candidats. Aquest ha estat, precisament, el primer dard que Crespo ha llançat a Torres: "L'avançament no té cap causa justificada", ha afirmat als deu segons. El segon retret, que Crespo ha anat repetint en diversos moments del debat, és que Torres ha canviat el programa electoral a mitja campanya i n'ha plagiat algunes mesures.

"Sempre és millor l'original que la còpia, però no és d'estranyar que el nostre rival hagi copiat algunes de les nostres propostes perquè ja ho ha fet durant aquests anys, presentant com a pròpies idees que eren d'altres", ha afirmat Crespo, visiblement molest. Torres ha fet cas omís i ha dit que no volia entrar en "confrontacions". Entre les accions "poc ètiques" que Crespo ha retret a Torres és haver incorporat al seu programa electoral la proposta d'oferir 60 beques anuals de doctorat. "Serà una bona notícia perquè guanyi qui guanyi es farà", ha ironitzat el candidat alternatiu.

En una universitat on l'edat mitjana del professorat s'acosta als 60 anys, rejovenir les plantilles és una urgència. També aquí s'han enganxat els candidats: Torres ha afirmat que, si guanya, invertirà 24 milions d'euros en 100 places de professors lectors i en cobrir jubilacions, però Crespo ha recordat que hi ha 15 milions disponibles. "¿Vostè negocia com a Francesc Torres o com a rector de la UPC?", li ha preguntat. Torres s'ha limitat a dir que la seva candidatura té "capacitat d'interlocució" amb el ministeri d'Universitats.

Tampoc han exhibit sintonia pel que fa al model de docència, ara que la pandèmia ha obligat a fer classes virtuals. Mentre Crespo vol "recuperar la màxima presencialitat", fins al punt de demanar la vacunació del personal i dels estudiants, l'actual rector ha apostat per "aprofitar el millor de la docència presencial i en línia". "Podem ser pioners perquè se'ns obre un món d'oportunitats per permetre que els estudiants triïn si estudien des de casa i per captar talent de fora", ha afirmat, i ha deixat caure que el format híbrid es podria allargar.

On hi ha hagut més punts en comú és en no modificar el mapa de titulacions, avaluar el professorat i criticar les retallades de la Generalitat. Crespo, de fet, ha proposat que els rectors catalans facin pinya per exigir que els preus dels graus i dels màsters s'igualin. "Els estudiants catalans estan discriminats. S'han de plantar per assegurar un tracte més just als nostres alumnes", ha afirmat. I malgrat que tant Crespo com Torres estan d'acord en afavorir la presència de dones a la universitat, els últims compassos del debat també han evidenciat la tibantor entre tots dos. El candidat alternatiu ha retret al rector que es negués "fa dos mesos" a reservar el 40% de les places del programa de càtedres a les dones.

stats