El preu dels màsters obligatoris baixarà al nivell dels graus en tres anys

La mesura acordada entre les comunitats i el govern espanyol podria afectar 44.000 estudiants

2 min
Estudiants en una aula

BarcelonaEl preu mitjà dels màsters obligatoris (els que habiliten per fer algunes professions, com advocat, professor de secundària o psicòleg) baixarà i s'equipararà al preu dels graus universitaris, com a molt tard el curs 2022-23 a tot l'Estat. La mesura, anunciada aquest dilluns pel ministeri d'Universitats amb l'acord de totes les comunitats autònomes excepte Madrid, preveu que a Catalunya els alumnes matriculats a un màster habilitant passin de pagar uns 1.800 euros a uns 1.100 cada any, després que aquest any entrés en vigor la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. Això suposarà 2,5 milions d'euros menys per a la Generalitat, que haurà d'assumir aquesta diferència; uns 10,5 milions d'euros en total entre tots els governs autonòmics. 

Segons el ministeri, la mesura ha de servir per "democratitzar l'accés al sistema universitari" i reduir "l'enorme bretxa" de cost entre els estudis de grau i els de màster. Ara un crèdit d'un grau costa 17,18 euros (uns 1.030 euros cada curs) i el dels màsters obligatoris 22,48 euros (1.300 euros, aproximadament, cada curs). És a dir, els alumnes dels màsters habilitants, que normalment duren un any, s'estalviarien uns 300 euros de mitjana. Els càlculs del govern espanyol és que uns 44.000 estudiants es podrien beneficiar d'aquesta equiparació. Una equiparació que, de moment, no arriba a la resta de màsters, que són els majoritaris i més cars.

Madrid està en contra del que considera un "cafè per a tothom"

Per a la secretaria d'Universitats i Recerca, la mesura va alineada amb el que ja s'havia anunciat a Catalunya i amb els acords del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. En canvi, Madrid, que amb quasi 4 milions d'euros és la comunitat que més diners haurà d'assumir, s'hi ha mostrat en contra perquè la considera "no encertada" i un "cafè per a tothom". Tot i això, el rebuig de Madrid a aquesta equiparació no tindrà cap mena d'efecte, perquè la comunitat haurà de complir els acords presos a la Conferència General de Política Universitària i, per tant, haurà de baixar els preus dels màsters encara que no hi estigui a favor. La mesura no afecta Galícia, Castella-la Manxa i les Canàries, que ja tenen les taxes dels màsters al nivell dels graus.

stats