Quan cal un màster per poder exercir

Des de l’entrada en vigor del pla de Bolonya, hi ha determinades professions regulades que requereixen un postgrau habilitant per poder ser exercides

Esther Escolán
3 min
Des de l’entrada en vigor del pla de Bolonya, hi ha determinades professions regulades  que requereixen un postgrau habilitant per poder ser exercides

La inclusió d’Espanya a l’espai europeu d’educació superior (EEES) l’any 2007 i la posterior adequació de titulacions en el marc del pla de Bolonya han modificat les regles del joc al sistema universitari. Han variat -en ocasions cap a bé- les titulacions i la durada, el sistema de crèdits, les opcions de mobilitat de l’alumnat, etc. I també han provocat l’aparició d’un altre tipus de postgraus, els màsters habilitants o obligatoris per exercir una professió. Són estudis universitaris de formació avançada que capaciten un graduat per exercir una sèrie de professions que demanen determinats requisits que empara la llei.

Les enginyeries, al capdavant

Al conjunt de la UE existeix una llista de professions regulars força àmplia que varia en funció de cada estat. En el cas d’Espanya les professions que requereixen el màster habilitant són les d’advocat o procurador de tribunals; arquitecte; capità de la marina mercant; psicòleg general sanitari; professor d’educació secundària, batxillerat i escoles d’idiomes, i els enginyers aeronàutic, agrònom, de camins, canals i ports, de mines, de monts, de telecomunicacions, industrial i naval i oceànic.

La justificació sembla clara i és que cursant aquests màsters sembla garantit que el futur professional assoleix les competències i coneixements necessaris per exercir la professió en qüestió, un argument suficient que ha servit perquè aquest juliol el departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya decidís abaixar el preu d’aquest tipus de màster fins a un 25%.

Sistema de tarifació social

Els màsters habilitants en els quals s’aplicarà la rebaixa són els d’Enginyeria, Arquitectura, Advocacia, Psicologia General Sanitària i Formació de Professorat de Secundària. Una mesura que suposa un primer pas per introduir les beques Equitat als màsters i que es continuarà perfilant els propers anys.

Un sistema de tarifació social que, en el cas dels màsters habilitants, preveu un descompte del 25% per als nivells de renda més baixos i es redueix a mesura que s’eleva la renda familiar, fins a assolir un descompte del 5% en el tram 5 fixat pel govern de la Generalitat [tenint en compte que la forquilla que preveu aquesta tarifació social va del 0 al 5, sent el 0 el de total gratuïtat]. Una mesura que, en la pràctica, permetrà una rebaixa d’entre 124 i 617 euros -depenent del tram- en els cursos estàndard de 60 crèdits.

QUINA TITULACIÓ NECESSITES SI VOLS EXERCIR COM A...

Advocat o procurador de tribunals Grau en Dret + Màster en Advocacia

Arquitecte Grau en Fonaments de l’Arquitectura + Màster en Arquitectura

Capità de la marina mercant Grau en Nàutica i Transport Marítim + Màster en Enginyeria Nàutica i Transport Marítim

Enginyer aeronàutic Grau en Enginyeria Aeroespacial + Màster en Enginyeria Aeronàutica

Enginyer agrònom Grau en Enginyeria Agrícola i el Medi Rural + Màster en Enginyeria Agronòmica

Enginyer de camins, canals i ports Grau en Enginyeria Civil + Màster en Enginyeria de Camins, Canals i Ports

Enginyer de mines Grau en Tecnologia de Mines i Energia + Màster en Enginyeria de Mines

Enginyer de monts Grau en Enginyeria Forestal i del Medi Natural + Màster en Enginyeria de Monts

Enginyer de telecomunicacions Grau en Enginyeria de Telecomunicacions + Màster en Enginyeria de Telecomunicacions

Enginyer industrial Grau en Enginyeria Industrial + Màster en Enginyeria Industrial

Enginyer naval i oceànic Grau en Arquitectura Naval i Enginyeria Marítima + Màster en Enginyeria Naval i Oceànica

Psicòleg general sanitari Grau en Psicologia + Màster en Psicologia General Sanitari

Professor d’ESO i Batxillerat Grau Magisteri + Màster de Professor d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

stats