Societat 19/12/2016

L'embaràs canvia el cervell de la mare fins a dos anys després del part

Les modificacions responen a una "especialització" per atendre millor el nadó

Ara
2 min
Als països nòrdics és on hi ha més paritat entre les baixes maternals i les paternals.

BarcelonaFins a 2 anys després del part, com a mínim. Aquest és el temps que duren els canvis que provoca l'embaràs en el cervell de la mare, segons un nou estudi publicat aquest dilluns a la revista 'Nature Neuroscience'. Fa temps que s'estudien aquests canvis associats a la maternitat i, també, en menor mesura, a la paternitat, però ara els investigadors han sigut capaços de determinar que les modificacions es mantenen a llarg termini i no estan vinculades estrictament al part. Per arribar a aquesta conclusió s'ha fet el seguiment de 25 dones i les parelles homes de 19 d'aquestes dones durant un període de 5 anys i 4 mesos.

En concret, els investigadors van comparar ressonàncies magnètiques entre aquestes 25 dones i un altre grup de control format per una vintena de dones més. Així va ser com van determinar que en les dones que completen el seu primer embaràs "es redueix la matèria gris en regions implicades en les relacions socials", explica el director d'IVI Barcelona, Agustín Ballesteros, que ha col·laborat en el treball dirigit pels investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Això no vol dir, però, que l'embaràs provoqui canvis en la memòria ni en les funcions intel·lectuals i, per tant, malgrat aquesta alteració de la matèria gris no s'ha detectat "cap dèficit cognitiu".

Els canvis cerebrals tenen una funció adaptativa i, específicament, busquen "incrementar la sensibilitat de la mare" per detectar potencials amenaces o per reconèixer més fàcilment l'estat emocional del nadó, per exemple. De fet, part de les regions disminuïdes "s'activen quan la dona observa la imatge del seu nadó, de manera que probablement els canvis corresponen a una especialització del cervell per tal d'encarar els reptes que suposa la maternitat", afegeix Ballesteros. La recerca ha demostrat també que aquests canvis es produeixen tant en el cas d'embarassos naturals com en aquells en què s'ha seguit un tractament de fertilitat, assegura IVI -clínica especialitzada en medicina reproductiva-.

stats