Tercer Sector

Gairebé la meitat de les empreses socials preveuen tancar amb pèrdues per la frenada arran de la pandèmia

El covid trenca un cicle de creació d'ocupació en fundacions i entitats sense ànim de lucre, que perden el 10% de la plantilla

ARA
2 min
Dos ancians als passadissos d'una residència, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'any en què el Tercer Sector Social s'ha configurat com un puntal en l'atenció dels més vulnerables ha sigut alhora l'exercici més negatiu dels últims cinc anys per a les 1.200 empreses que en formen part, ja que gairebé la meitat pronosticava tancar els comptes amb números vermells per l'aturada forçada de l'activitat assistencial durant els mesos de confinament i el sobrecost per la compra de material de protecció contra el coronavirus. Per primer cop en un lustre, s'ha frenat l'ocupació a les entitats sense ànim de lucre que s'apleguen sota les sigles de La Confederació Empresarial del Tercer Sector, i l'atur ha crescut en un 10%, segons l'anuari de la patronal.

L'any passat les empreses del sector tenien contractades 98.500 persones, fet que suposa un 10% menys que el 2019 i que mostra fins a quin punt l'impacte de la pandèmia ha afectat la seva activitat. El tancament de centres, la reducció d'usuaris per les restriccions imposades o la suspensió de contractes de serveis s'han xifrat en 593 milions d'euros, i a l'abril un terç d'aquestes entitats -fundacions, associacions i cooperatives- havien aplicat un ERTO a les plantilles, formades en gairebé un 80% per dones.

Segons l'anuari de La Confederació, els sobrecostos per la compra d'EPIs per al personal de residències o d'atenció domiciliària va suposar desemborsar 46 milions d'euros extres, que sumats a l'aturada d'ingressos fa preveure que el tancament definitiu de l'exercici de la pandèmia deixarà els comptes de les empreses tremolant, tot i que encara falta calcular si la reactivació assistencial de després de l'estiu ha pogut equilibrar una mica els balanços econòmics.

En els mesos de confinament més dur, un terç de les plantilles continuaven amb l'atenció presencial i, en menor mesura (el 21%) van poder fer teletreball, mentre que un 14% es trobaven de baixa laboral, un percentatge que s'ha més que doblat respecte al percentatge de plantilla amb incapacitació temporal del 2019.

La Confederació, com les entitats de la Taula del Tercer Sector, que treballen amb persones vulnerables a Catalunya, són, en un 89%, petites i mitjanes empreses sense ànim de lucre, i ara adverteixen que, amb la crisi sanitària, els seus comptes estan al límit. Així ho denuncia l'organització empresarial que representa i agrupa més de 1.200 empreses no mercantils (associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions) que presten aquests serveis d’atenció. "Som entitats, però també un sector econòmic que, a més, és a la primera línia d'aquesta crisi, atenent persones", reivindica el president de l'organització, Joan Segarra.

stats