Societat 06/04/2021

“Cap actuació decidida” d’Endesa per deixar d’electrocutar ocells

Un jutjat de Vic accepta la querella de la Fiscalia sobre l’afectació a l’avifauna

2 min
Una àliga daurada morta electrocutada per una línia de mitja tensió.

Barcelona“Gran part del territori de la demarcació de Barcelona està ple de torres de línies elèctriques que presenten una alta perillositat per als ocells”. Aquesta és la conclusió de la Fiscalia, que ha presentat una querella contra Endesa –que un jutjat de Vic ja ha acceptat– pels ocells que moren electrocutats a les línies elèctriques. Segons el ministeri públic, la majoria dels suports de la companyia tenen cables per sobre de la torre superior, “cosa que incompelix la normativa” perquè suposa “una autèntica trampa mortal que està afectant greument l’avifauna des de fa anys”. Assegura que Endesa "ho coneix perfectament”, però li retreu que no hagi fet “cap actuació o inversió decidida” per deixar d’electrocutar ocells.

El servei especialitzat en medi ambient de la Fiscalia de Barcelona recull que això “altera de manera greu la conservació de les espècies i modifica un procés ecològic essencial com el de la depredació, desequilibra els diferents esglaons de la cadena tròfica i posa en perill la supervivència d’espècies legalment protegides”. Considera que l’empresa elèctrica, tot i la normativa estatal que obliga a prendre mesures per evitar-ho, “amb absolut menyspreu i abandonament de les seves obligacions legals” ha mantingut suports als municipis barcelonins que són un “veritable risc greu” per als ocells que hi estan en contacte. El ministeri públic diu que només enumera “un petit exemple” dels nombrosos ocells que moren electrocutats .

La querella es dirigeix contra E-Distribució –abans Endesa–, a qui acusa, malgrat els requeriments que li han fet de corregir els suports que incompleixen la seguretat, de limitar-se a executar unes actuacions que defineix com a “molt puntuals”. Afegeix que únicament intervé “en els supòsits més greus de reincidència”, sempre a instància dels Agents Rurals o de la mateixa Fiscalia. Per això valora que l’omissió de la companyia pot suposar un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, així com un altre de continuat per la falta de protecció de la fauna. Ara el recorregut d’aquest procés judicial dependrà del jutjat de Vic.

Fa un mes Endesa va anunciar que aquest any invertirà 4,6 milions d’euros a Catalunya per adaptar els suports de les línies elèctriques per protegir l’avifauna. Segons l’empresa, s’estan planificant els treballs en torres de mitja tensió arreu de les comarques i d’instal·lar cable trenat a les de baixa tensió que passen per zones forestals.

stats