Societat 13/03/2019

Un home s'enfronta a 26 anys de presó per violar i maltractar una menor de Reus amb discapacitat intel·lectual

El processat la tancava a casa durant hores, l’agredia i la vexava habitualment

Acn
3 min
Foto d'arxiu de la façana d'entrada a l'Audiència de Tarragona

BarcelonaUn home de 54 anys s’asseurà dijous al banc de l’Audiència de Tarragona acusat de violar, maltractar i tancar a casa habitualment una menor –amb una discapacitat intel·lectual del 59%– amb qui mantenia una relació sentimental. La fiscalia demana per a l’home més de 26 anys de presó, vuit anys de llibertat vigilada i el pagament d’una indemnització de 9.000 euros a la víctima. Segons l’escrit d’acusació del fiscal, la relació va començar a mitjans del 2015, quan la noia tenia quinze anys i s’escapava del seu domicili de Reus fins a Salou, on vivia l’home. Posteriorment van conviure a Barcelona i Massanes (Selva) fins al maig del 2017, quan la víctima va tornar amb la seva mare.

Durant el primer any de relació, l’acusat va començar a sotmetre la noia a constants insults i a expressions humiliants per acoquinar-la i humiliar-la, segons el ministeri fiscal. El juny del 2016, quan ja tenia setze anys, la noia va ingressar en un centre d’acollida de Tarragona, però al cap d'unes setmanes va fugir a Barcelona amb l’acusat.

Mentre van conviure a la ciutat comtal, fins al gener del 2017, l’individu la sotmetia diàriament a constants expressions despectives i humiliants com “foca, gorda, que estàs com una balena, que em fas fàstic, et deixaré desdentegada i et deixaré feta un ‘cristo’”. Així mateix, l’agredia de forma habitual, clavant-li bufetades, puntades de peu i cops de puny, sempre segons el relat de la fiscalia.

Durant aquell període, l’acusat va impedir en tot moment a la menor sortir del pis que compartien, tancant-la a l’immoble i privant-la de claus i del telèfon mòbil. El gener del 2017 es van traslladar a Massanes (Selva), on compartien habitatge amb una parella. Allà l’home la va tancar a l’habitació cada dia, com havia fet a Barcelona, de les deu del matí afins les vuit del vespre, sense que ni tan sols pogués disposar d’un lavabo.

Segons la fiscalia, mentre van conviure a Barcelona i a Massanes, l’acusat va obligar la menor en diverses ocasions a mantenir relacions sexuals. Davant la negativa de la noia, li pegava i li clavava bufetades, es col·locava damunt seu i l’agafava fortament dels braços per sotmetre-la.

A més, la va sotmetre a agressions físiques continuades i a insults constants. El 6 de març d'aquell any l’acusat li va propinar diversos cops de puny a la zona dels pòmuls i la boca, i el 28 d’aquell mes tots dos es van enfrontar verbalment, ell li va llançar una forquilla que va quedar clavada a la cama de la menor. Tot seguit la va tirar a terra, on li va donar cops a la cara mentre li deia que si se n’anava a casa seva la mataria. Després de la discussió, la noia va aprofitar un descuit de l’acusat per marxar del pis i agafar un tren en direcció a Salou, on l’esperava la mare.

Quan la noia ja era a casa dels pares, el juny del 2017, l’individu va enviar diversos missatges de text a la seva mare amb l’ànim d’atemorir la menor. “Demà l’espero a la tarda, ja veuràs com surt. La mataré, acabaré amb ella. Demà la mato, pels meus avantpassats morts que li tallo el coll amb un ganivet. Quedes avisada. Vaig per ella, li costarà la vida haver-me conegut”, deien els missatges. L’home va ingressar a la presó el juliol del 2017.

La fiscalia l’acusa d’un delicte de maltractament habitual, de dos delictes en l’àmbit de la violència de gènere –tots agreujats per fer-se al domicili comú–, d’un delicte de detenció il·legal, d’un delicte continuat d’agressió sexual amb penetració a persona especialment vulnerable i d’un delicte d’amenaces en l’àmbit de la violència de gènere.

En conjunt, el ministeri fiscal reclama 26 anys i nou mesos de presó, que l’home no pugui acostar-se a menys de 500 metres de la víctima ni comunicar-s'hi durant 20 anys i la prohibició de tenir o dur armes durant tretze anys. A més, la fiscalia sol·licita vuit anys més de llibertat vigilada.

En concepte de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que l’home indemnitzi la víctima amb 6.000 euros pels danys morals i amb prop de 3.000 euros més per les lesions i seqüeles derivades de diverses agressions, entre les quals es compta un trastorn d’estrès posttraumàtic. El cas arribarà a judici aquest dijous, 14 de març, a l’Audiència de Tarragona.

stats