Societat 29/04/2019

Educació mantindrà, de moment, el concert als Maristes

La Generalitat seguirà investigant si la institució va actuar correctament davant els casos d'abusos

N.v.
2 min
Portal de l'escola Maristes Sants-les Corts / PERE TORDERA

BarcelonaDe moment el departament d'Educació no retirarà el concert econòmic que facilita als Maristes. "Amb aquesta sentència [el concert] no queda afectat", ha explicat aquesta tarda el conseller d'Educació, Josep Bargalló. El conseller també ha insistit que el Govern seguirà investigant per la seva banda "l'actuació de tots els implicats", és a dir, tant de la institució com del mateix departament per detectar fins on arriben les "responsabilitats".

Bargalló ha comparegut per valorar la sentència de l'Audiència de Barcelona que aquest matí ha condemnat l'exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez a 21 anys i nou mesos de presó pels abusos, en dos casos continuats, a quatre exalumnes entre els cursos 2006 i 2009. La resolució també obliga Benítez a pagar una indemnització de 120.000 euros entre les quatre víctimes: una responsabilitat compartida amb l'assegurança de la institució que gestiona els Maristes, la Fundació Champagnat, que també ha d'assumir la indemnització per haver tingut "una conducta imprudent per falta de control" cap a Benítez.

Malgrat tot, la justícia no ha pogut provar quin va ser exactament el paper dels Maristes o si estaven al corrent dels casos. Per això, Bargalló ha explicat que de moment no tocaran el concert. "Ara que ha acabat la via judicial, nosaltres seguirem amb el nostre expedient obert i estudiarem la sentència perquè hi ha frases que es poden entendre de moltes formes diferents", ha dit el conseller, que ha confirmat que els serveis judicials del departament estan revisant els 60 folis de la resolució.

"També tenim altres casos que no estan en via judicial perquè han prescrit però que nosaltres sí que entenem que ens pertoca revisar per veure quina va ser la nostra actuació i la de la resta d'implicats", ha insistit.

Empoderament de les víctimes

El conseller d'Educació ha posat en relleu "l'alta condemna" que ha dictat el tribunal, tant en anys com en quantia econòmica. "Ens referma en la voluntat d'apostar de manera indiscutible per la tolerància zero a les aules i per la duresa contra qualsevol cas d'assetjament, abús o violència a les aules", ha dit.

Bargalló també s'ha posat "al servei de les víctimes": "La sentència també demostra que quan la víctima gosa empoderar-se, tot i que entenem que és molt difícil, es pot fer justícia", ha assegurat.

stats