Societat 18/07/2013

Entitats de drets humans i d'immigrants rebutgen la prohibició del burca perquè "no és un problema"

Organitzacions com SOS Racisme, Amnistia Internacional, la Confavc i CCOO creuen que la legislació pot incrementar la xenofòbia

Acn
2 min
D'esquerra a dreta, José Luis Muñoz, de la Confavc, Maria Olivares, de Ca la Dona, Beatriu Guarro, de SOS Racisme, Ghassan Saliba, de CCOO, i Sylviane Daham, de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

BarcelonaDiverses entitats socials, de defensa dels drets humans i d'immigrants de Catalunya han rebutjat aquest dijous la intenció del Govern de prohibir l'ús del burca i el nicab en espais públics. Segons un manifest que han signat, el burca és "molt minoritari" i "no suposa cap problema" en l'actualitat. Entitats com SOS Racisme, Amnistia Internacional, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), CCOO, Ca la Dona i entitats musulmanes consideren que aquesta legislació podria incrementar el discurs xenòfob.

Les entitats han presentat el manifest coincidint amb el ple del Parlament que ha aprovat instar el Govern a estudiar la prohibició d'ocultar el rostre en espais públics. El text considera que la intenció de CiU és "desviar l'atenció i fugir del debat que realment interessa" els ciutadans, que són la crisi econòmica i les retallades. Les organitzacions opinen que l'ús del burca és "molt minoritari". Asseguren que a tot Catalunya hi ha una vintena de dones com a màxim que porten aquestes peces de roba, a part d'algunes turistes.

La prohibició, segons el manifest, aïllaria les dones i les exclouria, perquè es podrien veure recloses a casa seva pels seus marits, cosa que encara les marginaria més. La població musulmana, a més, quedaria estigmatitzada i les dones tindrien dificultats per accedir a la salut, l'educació, la cultura i l'oci. Les entitats defensen la igualtat d'homes i dones i rebutgen qualsevol forma de submissió de les dones o de limitació de la seva llibertat. Però la solució a l'ús d'aquestes peces de roba que tapen el rostre hauria de ser la mediació amb les dones afectades i mai la prohibició. Per això, l'actual legislació per garantir la seguretat ja és suficient.

La vinculació del burca a la seguretat és "una fal·làcia i una frivolitat", ja que, segons les entitats, els ciutadans que més es tapen la cara són els que assisteixen a festes populars com el carnestoltes.

stats