Societat 18/01/2021

Els veïns de l'entorn de les Glòries reclamen més habitatge públic i control de la contaminació

Quatre associacions acusen el govern de Colau de falta de diàleg en la transformació

Ara
3 min
Obres de construcció dels tunels i reurbanització de la Plaça de les Glories, 14-01-21

BarcelonaEl govern d'Ada Colau va voler evidenciar, la setmana passada, que la gran transformació de la plaça de les Glòries avançava a bon ritme i que la previsió era que, a la tardor, ja pugui entrar en funcionament el túnel viari que soterra el trànsit de la Gran Via per sota de la plaça. La comissió de govern també va donar llum verda al pla que desenvolupa urbanísticament l'espai situat entre els carrers de Castillejos, Badajoz-Independència, Consell de Cent i el Parc de la Canòpia, on es planteja aixecar fins a 562 habitatges, el 35% dels quals (197) de preu assequible.

Representants de les quatre associacions de veïns implicades en la transformació de la plaça han posat de manifest avui el seu enuig tant per la manera com s'ha tirat endavant el pla –troben "inacceptable" que se'ls presentés la proposta i s'aprovés sense deixar-los marge per a respostes– com per l'absència d'equipaments de proximitat compromesos en el gran acord del 2007 o que no s'hi faci tant habitatge assequible com calculen que seria possible.

Asseguren que es podrien fer fins a 600 o 700 pisos de lloguer públic de gestió directa si el consistori hi dediqués totes les seves finques edificables i drets. A més, demanen que un cop entri en servei el nou túnel es facin controls a l'entrada i a la sortida per garantir que no se superen els límits de contaminació recomanats per l'OMS. Acusen el govern de Colau de falta de diàleg i demanen "plena participació" en tot el procés.

Segons han denunciat en roda de premsa les associacions veïnals del Poblenou, el Fort Pienc, la Sagrada Família i el Clot-Camp de l'Arpa, han passat mesos sense haver rebut resposta del consistori a les seves propostes. A més, només van disposar del pla que desenvolupa urbanísticament l'espai el dia abans que arribés a la comissió de govern, que el va aprovar sense esperar l'opinió dels veïns.

Equipaments de proximitat

Les associacions celebren d'una banda que s'opti ara per edificis de menys alçada –màxim de planta baixa més onze– però critiquen de l'altra que el pla aprovat deixa sense garanties el Centre Integral de Formació Professional-CIFP que havia d'anar a la Fàbrica dels Paraigües, on ara es preveu fer l'edifici definitiu de l'Escola Gaia. "Amb treball conjunt i lleial en aquests mesos s'hauria pogut trobar ja solucions consensuades i no s'ha fet", lamenten.

Quant a altres equipaments, exigeixen consensuar els projectes de l'entorn de la Farinera; com l'auditori-cinema, un casal de joves i una residència; el de la Fàbrica del Sucre; el poliesportiu Poblenou-Fort Pienc; el CAP Fort Pienc i l'equipament residencial que hi ha d'anar a sobre; i el projecte per la zona Sòcol/Ona. També volen que es concreti quan començaran les obres de cadascun dels projectes.

A més, recorden que al Compromís per Glòries, que és el gran acord segellat el 2007 per reformar la zona, s'hi recollien una quinzena d'equipaments de barri i per això reivindiquen ara signar un nou compromís per escrit que inclogui tots els que encara no estan fets i en concreti localitzacions, terminis i inversions.

Preocupació pel trànsit

Més enllà de les peticions d'equipaments i habitatge, exigeixen reunir-se amb el consistori per parlar del trànsit que hi haurà al túnel de la plaça de les Glòries. Recorden que s'havia arribat al compromís de destinar dos carrils al trànsit privat i reservar-ne un per al transport públic, i volen que abans que s'acabin les obres això estigui "ben aclarit".

També es mostren preocupats pels índexs de trànsit i contaminació que es poden preveure, perquè assenyalen que els que es generen ara són "inacceptables". Per això sol·liciten que s'instal·lin comptadors tant a l'entrada com a la sortida del túnel per mesurar els nivells de contaminació i garantir que no se sobrepassen els límits recomanats per l'OMS.

Finalment, els veïns també s'han referit al tramvia, perquè la connexió prevista es farà a l'entorn de les Glòries. "Volem veure com es connecta, quins traçats té i participar-hi, perquè fins ara se'ns n'ha exclòs", ha lamentat Jaume Badenes, vocal d'urbanisme de l'Associació de Veïns del Poblenou.

stats