Societat 19/11/2015

El misteri de la pudor a l'àrea de Barcelona continua obert

La inspecció que hi han fet els tècnics d'Agricultura descarta que la ferum tingués el seu origen en els fems abocats als camps

Maria Ortega / Mario Martín Matas
3 min
Cops de colze per fer de pagès  al Parc Agrari del Baix Llobregat

BarcelonaContinua el serial. I les pilotes que van d'un cantó a l'altre. Per què aquest dimecres Barcelona i molts municipis de l'àrea metropolitana feien pudor de fems? El misteri va semblar resoldre's quan, des de l'Ajuntament del Prat, van anunciar que ahir al matí s'havien adobat alguns camps del Parc Agrari del Baix Llobregat i que el vent s'havia encarregat de portar la pudor en direcció Barcelona. Després de moltes inspeccions a instal·lacions com el clavegueram o el port de Barcelona, al compte de Twitter d'Emergències es donava per bona aquesta hipòtesi.

També l'Ajuntament de Barcelona, després d'haver fet una sèrie de comprovacions en punts com les plantes de tractament de residus, també se sumava a la resposta llançada des del Prat: la pudor provenia dels camps del Baix Llobregat. Avui, però, les inspeccions resten credibilitat a aquesta via i, a primera hora de la tarda, la ferum ha tornat a fer-se present en zones d'Esplugues, L'Hospitalet, Cornellà i part de Barcelona

Segons ha informat el departament d'Agricultura en un comunicat, els tècnics que han visitat aquest matí els camps situats al Parc Agrari del Baix Llobregat han comprovat que els fertilitzants orgànics que s'hi han aplicat han estat administrats de forma correcta en una superfície aproximada de tres hectàrees i que en aquest moment s'estan incorporant al sòl, "que és una pràctica habitual i totalment recomanable en aquests casos". La inspecció ha conclòs, en aquest sentit, que els fertilitzants no poden ser l'origen de la pudor que es va sentir ahir a més de deu quilòmetres de distància. Des del departament, de fet, ja es va posar en dubte ahir que una pudor tan intensa provingués dels camps. El debat, doncs, es reobre. Per què l'àrea de Barcelona va fer olor de fems des d'ahir al migdia fins entrat al vespre?

La tesi del Parc Agrari ja havia despertat ahir els primers dubtes d'experts. "Estem parlant d'una finca de, com a molt, quatre hectàrees. Deduir que les olors que se senten a Sant Andreu o a Badalona provenen d'aquí és agosarat. Però no en tinc la resposta, no sé si és que sí o és que no", defensava el gerent del Parc Agrari, Raimon Roga, en declaracions a Catalunya Ràdio. I la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, es pronunciava en uns termes similars i assegurava que se li feia "difícil" creure que una olor tan forta pogués venir només del Parc Agrari.

Des del departament de Territori i Sostenibilitat apunten aquest matí que s'han revisat 300 focus d'activitat –indústries i depuradores, per exemple– i 140 gestores de residus, i que no s'hi ha detectat cap anomalia. Apunten que ara que la pudor ja s'ha esvaït serà més complicat saber-ne l'origen, perquè podria ser que hi hagués hagut més d'un focus. Han reiterat, també, que en cap cas hi va haver cap risc per a la salut de les persones de la zona i que avui la qualitat de l'aire segueix en els paràmetres normals.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va revisar les plantes de tractament de residus sense trobar-hi errors, i els tècnics del port també van fer inspeccions sense que res portés a pensar que la zona era l'origen de la pudor.

L'alerta d'aquesta ferum va començar a córrer al migdia per les xarxes socials, on molts usuaris es preguntaven quina devia ser la causa de la ferum. I aviat el tema, com era previsible, va donar lloc a tota mena de bromes i 'hashtags'.

Per episodi de pudors a Barcelona es van rebre un total de 65 trucades al telèfon emergències 112 i una vintena al telèfon d'informació 012. Avui el misteri continua obert.

stats