Societat 13/03/2018

Alfred Bosch: “Votarem ‘no’ al tramvia com el planteja Colau”

Els republicans volen que el govern municipal repensi el projecte

Maria Ortega
6 min

BarcelonaFi del serial. ERC dirà que no al projecte de tramvia per la Diagonal d’Ada Colau. Després que l’equip de l’alcaldessa presentés una proposta per prolongar el Trambesòs entre la plaça de les Glòries i Verdaguer que rebaixava les seves expectatives i buscava seduir ERC, el cap de files dels republicans assegura que el seu grup no veu amb bons ulls la proposta. Només BComú i el PSC estan clarament alineats amb el projecte, que també podria seduir el regidor no adscrit. Cs se situa entre el no i l’abstenció i la CUP també és crítica amb la proposta. El PDECat i el PP s’inclinen per fer l’enllaç amb una línia de bus elèctric. Elnod’ERC, per tant, sentencia el projecte.

La proposta de connexió del tramvia que el govern portarà al ple sembla feta a mida d’ERC.

Que deixin de preocupar-se de fer el tramvia a mida d’ERC i el facin a mida de Barcelona. El tramvia l’ha de fer l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i cal un acord amb la Generalitat que ara no hi és. El tramvia està operat per privats i, per tant, el que ens estan proposant és una inversió de prop de 200 milions d’euros per beneficiar uns privats. Això no és el que vol ERC i això no és el que vol Barcelona.

¿Però en la proposta del govern es diu que les administracions guanyaran pes en la gestió?

No han presentat un pla de gestió, no sabem què volen, no està especificat. Pots parlar de bones intencions, però no votarem bones intencions. Els hem dit que volem un pla de gestió molt clar, que especifiqui qui surt beneficiat per la inversió, perquè es triplicarà el passatge i els operadors privats ja tenen beneficis ara. Triplicaran els beneficis? No em sembla ben plantejat. És un mal negoci per a la ciutat. Aquest tema s’ha de resoldre i fins que no es resolgui la nostra posició és molt clara: no votarem aquesta proposta.

¿Votaran no en el ple del dia 23?

Esclar. No podem fer altra cosa. Imagini’s que això ho hagués fet un alcalde anterior i que se li hagués acudit dir que l’Ajuntament avançarà els diners que hauria de posar la Generalitat i que després l’explotació de la inversió i els ingressos vagin a empreses privades. Què li haurien dit els que avui governen la ciutat? No podem fer altra cosa que votar no.

D’aquí fins al ple, ¿poden fer alguna cosa que els faci canviar el vot?

Miracles no en faran. El que han de fer és retirar-ho i fer-ho bé. D’ara i fins al final del mandat difícilment es posarà un sol raïl. El que fan ara és una votació simbòlica perquè els interessa que tothom se signifiqui amb la seva proposta. I mentre parlem del tramvia ningú no parla de l’acabament de la L9 i la L10 del metro, que ja té projecte i està començat. ¿No és important portar la L4 a la Sagrera? ¿No és important connectar els Ferrocarrils de plaça Espanya amb els del Vallès? Estan disposats a avançar diners en l’únic d’aquests transports que està operat per empreses privades.

¿Estan preparats per a la pressió que els ve a sobre? L’altre dia la tinent d’alcalde Janet Sanz ja deia que no els veia votant igual que el PP.

Serà un plaer debatre amb ella. Tenim les idees clares. El primer acord de Colau per fer el tramvia és del 2015 amb el president Mas. Han passat tres anys i no han fet els deures, i després resulta que és culpa d’ERC. Quina barra.

També han amenaçat de trencar el pacte que tenen per impulsar la funerària pública si el govern no porta el projecte a votació en aquest ple.

Vam fer un acord per abaratir els enterraments a Barcelona, que és el nostre objectiu. Vam pactar que això fos possible a partir del juny i, si no es porta al proper ple, no serà possible.

En aquests dies que, en clau electoral, fan balanç de la feina feta, ERC parla de projectes com recuperar la Model, el metro a la Zona Franca o la funerària, però pot ser que això últim no es concreti.

Tenim obligació de demanar que els pactes es compleixin. Estem fent la nostra feina, si l’altra part no compleix, ho denunciarem. Hem col·laborat amb la ciutat tant com ha sigut necessari. Vam insistir molt amb el tema de la Model, que semblava impossible. El metro arribarà a la Zona Franca i per a nosaltres també era molt important allargar la T-12 fins als 16 anys i ho vam aconseguir.

Vostè assegurava fa uns dies que Barcelona té un cartell penjat on hi diu que la ciutat busca alcalde. L’ha decebut Colau?

Sí. El cartell hi és de manera figurada. Si m’hagués decebut només a mi no caldria el cartell, però la decepció ha sigut general. Vam donar-li un vot de confiança amb la investidura perquè les promeses que feia eren fantàstiques: polítiques socials radicals, acabar amb la fractura social, acabar amb la pobresa, resoldre l’accés a l’habitatge... Però el temps ha demostrat que no només no es compleixen, sinó que per exemple anem enrere en habitatge. Portem 500 habitatges de lloguer social construïts en tres anys. Si tot segueix així, Colau haurà fet menys pisos de lloguer social que el seu predecessor i que els anteriors. Estarem en mínims històrics i estem en màxims històrics d’expulsió de gent i d’augment disparat del lloguer. No estic dient que sigui culpa de l’alcaldessa, però la màxima responsabilitat de proposar mesures és d’ella. Va ser la seva promesa electoral i central i aquí hi ha un desengany enorme.

Què haurien fet diferent vostès?

Treballar més amb el sector privat: el 98% dels immobles de Barcelona són privats. Pot ser impopular, però necessitem solucions, no sermons. De sermons ja anem servits. Buscar l’entesa amb la gent que et pot ajudar a trobar sortides. I una altra cosa: nosaltres vam proposar destinar part del superàvit a habitatge i ens van dir que no, i el pla d’habitatge el van pactar amb Cs i el PDECat, que eren els arxienemics. No hi ha varetes màgiques. No pots dir que en un mandat ho arreglaràs tot.

Van ser massa agosarats?

Quan promets més del que pots fer i ets conscient d’això perquè coneixes bé el tema, això és reprovable. En política, la gent espera que compleixis el que promets.

Creu que això li passarà factura?

Ho dirà el temps. La meva sensació és que ara no hi ha ningú de Barcelona que cregui que Ada Colau està complint les seves promeses electorals.

“No hi pot haver una alternativa de progrés sense ERC”

ERC és l’únic partit que ja ha confirmat el seu candidat per intentar desbancar Colau. Alfred Bosch va ser proclamat alcaldable dissabte després que ningú més optés a les primàries.

¿L’escenari per intentar guanyar l’alcaldia l’acompanya més aquest cop?

Ara tenim un projecte molt clar i tots els indicis demostren que som alternativa. Colau és la primera que parla de mi, que diu que vull ser alcalde. És obvi que emergirem com l’alternativa a Colau i això ens afegeix una responsabilitat. Tenim partit, tenim projecte, tenim candidat. No ens falta res. Comencem a treballar per guanyar l’alcaldia el 2019.

Vostè deia: “Això no va de partits, això no va de candidats. Va de projecte”. Ara que hi ha moviments per vertebrar una candidatura independentista com el que ha presentat Jordi Graupera, ¿ERC es podria sumar a una confluència?

Nosaltres ja hem fet les nostres primàries. Si hi ha altres organitzacions i persones que volen fer el seu procés, endavant. Benvinguts tots. No són els nostres rivals. El nostre rival es diu Ada Colau. Volem que hi hagi un canvi. Posar-nos al capdavant de la ciutat.

Però si no va de sigles, ¿es podrien sumar a un projecte nou?

Sumarem segur. Des d’ERC ja hem dit que la nostra aspiració no és anar sols sinó fer de paret mestra perquè el projecte de ciutat que vol recuperar l’autoestima tingui èxit.

¿Hi pot haver un sol projecte independentista?

N’hi ha un que és el nostre. Els altres que vagin fent i quan el tinguin culminat ja parlarem.

Estaria disposat a no liderar-ho?

ERC està al capdavant i és l’alternativa a Colau i la nostra aspiració és la de liderar l’alternativa. Les portes i finestres estan obertes a tothom que s’hi vulgui sumar. Defensem una altra Barcelona, una ciutat on es pugui ser de progrés i això no impliqui el caos. Defensem una ciutat on sigui possible desplegar el talent i l’emprenedoria i al mateix temps contribuir al bé comú.

Però no abandonaran les sigles?

Sense ERC no es pot configurar una alternativa de progrés a Colau. ERC és necessària. És una eina.

“Barcelona és molt important, Alfred, és el més important”. ¿Li pesen les paraules de Junqueras des de la presó?

El vaig trobar molt en forma i el missatge que em va donar va ser que hem de ser capaços de liderar l’alternativa.

¿El va decebre que Colau anés al sopar del Mobile amb el rei?

Esperava paraules més explícites perquè va tenir la paraula. Podria haver mencionat els presos polítics, jo l’hi hauria agraït. Podria haver portat el llaç groc.

¿Creu que Lluís Salvadó hauria de dimitir?

Ha fet el que havia de fer, que és posar el seu càrrec a disposició del partit, i el partit li ha obert expedient i veurem la resolució.

¿Per accelerar la investidura, Puigdemont i Comín haurien de renunciar a l’acta?

Hem de fer govern. Col·laborarem tant com calgui i el candidat que triï el PDECat l’acceptarem. Cal aixecar el 155. Renunciar a l’acta o no és la seva decisió.

¿Les forces independentistes van crear una idea falsa que la independència era immediata?

Es va fer el referèndum, però pujant a l’Everest, quan estàvem molt a prop, vam tenir allaus. Es va obrir una esquerda, va sortir el Ieti i, a cops de porra, ens va fer tornar al camp base. Ara hem de refer l’equip.

stats