Salut ratifica que la nena de 8 anys morta a Blanes va esperar l'ambulància dues hores i no quatre

La nena va arribar a l'hospital amb símptomes d'una cetoacidosi diabètica i no una sèpsia com l'Ajuntament de Blanes havia indicat prèviament

El departament de Salut ha ratificat aquest dimarts la versió del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que xifrava en només dues hores el temps que la nena de 8 anys que va morir diumenge a l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, va esperar l' arribada d'una ambulància pediàtrica per al seu trasllat a l'Hospital Trueta de Girona.

En un comunicat, Salut ha ratificat que l'avís al SEM de la necessitat d'aquest vehicle, que com l'altre disponible a Catalunya està adscrit a un centre sanitari de Barcelona, en aquest cas l'Hospital Vall d'Hebron, es va produir a les 5:52 hores de diumenge passat. La Generalitat tanca així la possibilitat apuntada pel sindicat CCOO que l'ordre s'hagués donat dues hores abans i que l'ambulància hagués trigat quatre hores a arribar a Blanes. Tanmateix, Salut ha obert un expedient informatiu per aclarir el cas i dirimir responsabilitats.

El vehicle, segons el departament de Salut, va estar a l'Hospital Comarcal de la Selva per realitzar el trasllat a les 8:10 hores, encara que la nena, de vuit anys, va morir tot i els intents dels sanitaris per evitar-ho. El comunicat relata que la pacient va arribar al servei d'urgències de Blanes a les 2:33 hores amb símptomes i signes que apuntaven a una cetoacidosi diabètica i que es va aplicar tractament de forma immediata.

A les 5:52 hores es va avisar al SEM per al trasllat, després que els responsables sanitaris consideressin que es requeria, encara que la nena es trobava en un centre que podia mantenir-la estabilitzada. Confirmat l'Hospital Trueta com el de destí a les 6:18 hores, l'ambulància pediàtrica es va presentar a Blanes a les 8:10 hores, sense que es pogués evitar l'evolució desfavorable i la mort de la pacient.

CCOO, per la seva banda, va demanar en un comunicat una " profunda investigació", tot i que va considerar que havia quedat "al descobert la insuficiència del nostre sistema sanitari pel que fa al trasllat de pacients pediàtrics", amb només dues ambulàncies pediàtriques concentrades a Barcelona. També va considerar que són necessàries més UCI pediàtriques als hospitals de referència per fer front a casos similars.

Embolic de declaracions

La Generalitat ha reiterat també que "a petició de la família i per respecte al seu dol", no es donaran noves informacions fins que no estiguin disponibles les conclusions definitives de la investigació oberta, i puntualitza que els únics canals de comunicació vàlids són els del Departament de Salut. Aquesta puntualització arriba després que l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, posés en boca del conseller Comín informacions de les quals hores després se'n va desdir, com ara que els resultats provisionals de l'autòpsia revelessin que la causa de la mort fos una una sèpsia generalitzada.

L'alcalde de Blanes també havia posat en boca de Comín l'exculpació del SEM en els procediments seguits en aquest cas. Assegurava que el conseller li havia explicat que per traslladar la menor des de l' Hospital de Blanes fins al Trueta, a Girona, un trajecte d'una mitja hora, no era necessària una ambulància pediàtrica, sinó que hauria estat suficient una UCI medicalitzada, ja que la pacient estava "controlada i estabilitzada".

No obstant, hores després l'Ajuntament de Blanes es feia enrere i negava a través d'un comunicat totes les informacions anteriors. En un segon comunicat, l'alcalde de Blanes negava que el conseller li hagués avançat "cap conclusió" sobre eventuals responsabilitats així com tampoc "cap valoració" sobre el tipus de dispositiu sanitari que ha d'intervenir.

Investigació del Síndic

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per investigar la mort de la nena. Així, demanarà informació al departament de Salut per conèixer el motiu del retard de l'ambulància. A més, investigarà l'actuació del CAP que la va visitar dissabte i la va enviar a casa.

El Síndic ha iniciat la investigació per intentar aclarir les circumstàncies de la mort de la nena. El Síndic assegura que, davant de les notícies publicades, demanarà informació a Salut per conèixer per quin motiu l' ambulància va trigar hores a arribar al centre per traslladar la pacient al Trueta. A més, vol saber quines característiques tenen aquest tipus d'ambulàncies pediàtriques i de quants vehicles d'aquest tipus disposa el departament.

D'altra banda, el defensor del ciutadà recorda que la menor va arribar a Urgències després d'haver passat pel CAP la tarda de dissabte, des d'on la van enviar de nou a casa. Per això també vol aclarir l'actuació del centre d'atenció primària.

Més continguts de