Societat 27/12/2019

L'Estat nega l'asil a una noia saharaui de 18 anys que està retinguda al Prat des de diumenge

La jove al·lega que el pare la vol forçar a casar-se l'1 de gener i que rep maltractaments i amenaces

Natàlia Vila
3 min
Una imatge d'arxiu de l'Aeroport del Prat

BarcelonaL'Aixa (un nom fictici per preservar la seva intimitat) té 18 anys, és saharaui i va fugir de casa perquè no volia que el seu pare l'apallissés i l'obligués a casar-se el pròxim dia 1 de gener. Va viatjar en bus durant dos dies i, un cop a Algèria, va agafar un vol fins a Barcelona. Des d'aleshores està retinguda a la comissaria de l'aeroport del Prat.

El motiu? Segons ha pogut comprovar l'ARA, l'estat espanyol li ha denegat l'asil polític que va demanar només aterrar. Aquest dissabte al matí hi ha una revisió de la seva sol·licitud i l'advocada de la noia tem que la deportin de manera immediata. A través de la policia nacional, l'aeroport ha confirmat a aquest diari que té un cas amb aquestes característiques però declina donar més informació emparant-se en la confidencialitat de les dades.

El cas arriba a Europa

"Un cop va arribar aquí va demanar l'asil polític i va justificar que si tornava al seu país la seva vida corria perill, perquè el seu pare fa un mes que l'obliga a trobar-se amb un home amb qui la vol casar", confirma la seva advocada, Natalia Castellano. A la seva sol·licitud, l'Aixa també va fer constar que, com a conseqüència de la seva negativa, el pare l'apallissava i amenaçava també amb fer mal als seus germans, segons explica Castellano.

Malgrat això, l'estat espanyol ha denegat la primera petició d'asil de la noia. "Li donen la condició d'algeriana, tot i que no ho és, i apliquen la llei que allà diu que és legal casar una menor si el pare ho vol", desgrana l'advocada, que haurà de defensar els arguments de la noia en la revisió de la seva sol·licitud aquest dissabte. Si li deneguen per segona vegada, la noia serà deportada en el següent vol disponible, adverteix Castellano. Davant d'aquesta possibilitat, l'advocada ha intentat blindar la sortida de la noia: "Demanaré al Tribunal Europeu de Drets Humans una mesura cautelar que paralitzi la seva deportació fins que el tribunal es pronunciï", assegura.

De fet ja existeix algun precedent en què el Tribunal Europeu ha fallat a favor de la demandant d'asil. El 2015, l'aeroport Adolfo Suárez de Madrid es va convertir, durant 20 dies, en la llar d'una dona camerunesa que també fugia del seu país per ser víctima d'un matrimoni forçat i per violència de gènere. En aquell cas, Tribunal Europeu de Drets Humans va paralitzar l'expulsió de la dona d'Espanya mentre l'Audiència Nacional repassava el cas perquè va considerar que el retorn posava en perill la seva vida. "Ella està convençuda que si la retornen al seu país el seu pare la casarà o bé la matarà i que a més pot acabar fent mal a la seva mare per haver-la ajudat", detalla Castellano.

Condicions precàries

La defensa de la noia ha explicat a l'ARA que el retorn de l'Aixa podria comportar molts problemes tant a la noia com als seus familiars, ja que va ser la seva mare qui va ajudar-la a escapar. "A la mare també la van obligar a casar-se i no volia que la filla passés pel mateix –explica l'advocada–. L'Aixa explica que la mare va demanar els diners per pagar-li el viatge i li va recomanar que busqués els seus familiars, que viuen a Espanya".

La noia parla una mica de castellà i, segons la seva advocada, la situació que descriu a la comissaria és força precària. "Està dormint en lliteres, amb més persones i diu que més que una retenció sembla que està detinguda, sense poder-se dutxar, etcètera", denuncia Castellano. Si res no desencalla la seva sol·licitud, la situació de retenció de l'Aixa podria allargar-se fins dimarts, per la coincidència amb les festes de Nadal. "Pot arribar a passar fins a 10 dies allà", conclou l'advocada.

stats