ALIMENTACIÓ

Un estudi europeu avalarà els atributs dels taps de suro per al vi

El Parc Tecnològic del Vi de Falset lidera el projecte

Dani Revenga
09/11/2014
2 min

TarragonaAvalar científicament els beneficis que els taps de suro aporten a la qualitat dels vins i millorar la competitivitat del sector surer. Aquest és el doble objectiu d’un projecte de la Unió Europea que lidera el Parc Tecnològic del Vi (Vitec). Amb un pressupost de 837.000 euros, és el primer projecte internacional del Vitec, un organisme impulsat per la Universitat Rovira i Virgili que va iniciar la seva activitat l’any 2009 per desenvolupar projectes de R+D+I al voltant del món del vi. Des de la seva seu a Falset, els investigadors treballen en diversos experiments que certifiquin empíricament la hipòtesi de partida: que els taps de suro influeixen positivament en la qualitat dels vins.

“La pressió dels taps de suro contra les parets de l’obertura de l’ampolla es manté pràcticament uniforme amb el temps, de manera que el contacte amb l’oxigen que el vi necessita és sempre el mateix. El suro, a més, aporta aromes positives al vi com, per exemple, la vanil·lina”, diu Sergi de Lamo, director del Vitec. El director defensa: “Té tot el sentit que un producte que cada cop tendeix més a ser més sostenible com el vi utilitzi productes auxiliars naturals com el tap de suro”.

L’altra línia de treball d’aquest projecte és proporcionar més competitivitat, valor afegit i posicionament internacional al sector surer. A Espanya, Portugal i el sud de França es fabriquen el 98,5% dels taps de suro que es produeixen a nivell mundial. En els últims anys, però, els taps sintètics produïts per països productors de vi que no disposen d’aquest material han guanyat terreny en el mercat mundial gràcies sobretot al seu baix preu. “Hem de donar valor a les bondats dels taps de suro, però també ajudar el sector a fer un producte que respongui millor a les necessitats dels enòlegs, perquè cada tipus de vi necessita un tipus de suro determinat”, apunta el director de Vitec.

Per aconseguir-ho, aquest projecte vol facilitar la millora de la competitivitat del sector surer, gràcies a la introducció de noves tecnologies, la traçabilitat i la repoblació forestal, entre altres mesures. Es treballa en la creació d’una pàgina web que posi en contacte les necessitats tecnològiques i de R+D+I de les empreses sureres i dels cellers per fidelitzar el sector vitivinícola, el seu principal client. El projecte va arrencar al mes de juny i s’executarà fins al mateix mes de l’any que ve. A partir d’aquí, els seus responsables esperen que la Unió Europea en prorrogui el finançament per continuar aprofundint en els resultats.

Catalunya és una potència surera, especialment pel que fa a l’elaboració de taps. El 60% dels taps de suro d’ampolles de cava i xampany a nivell mundial i el 12% de les de vi es produeixen aquí. El sector aplega una cinquantena d’empreses, localitzades sobretot a les comarques del Baix Empordà, la Selva i el Gironès, i que donen feina a un miler de persones. Entre totes, l’any passat van facturar 185 milions d’euros, amb una quota d’exportació del 44%. França, Itàlia, els Estats Units i Suïssa, entre altres, són els principals clients, tot i que cada cop tenen més força mercats emergents del món del vi com Rússia, la Xina, Austràlia, Xile i l’Argentina.

stats