Planeta
Societat 29/10/2011

Un estudi vincula la contaminació ambiental amb el càncer de pulmó

Les persones no fumadores que viuen en espais que no respecten els estàndards de contaminació tenen un 20% més de possibilitats de patir la malaltia

Ara
2 min

BarcelonaUn estudi científic revela que les persones no fumadores que viuen en espais amb una alta contaminació a l'aire tenen un 20% més de possibilitats de morir de càncer de pulmó que les persones que viuen en un entorn més net, com recull Reuters.

Malgrat que el tabac és la principal causa del càncer de pulmó, una de cada deu persones que desenvolupen la malaltia no són fumadores. "És un altre dels arguments pels quals els nivells de regulació (pels que contaminen l'aire) s'han de mantenir el més baixos possible", explica Francine Laden, professor de Salut Pública de Harvard que no ha participat en l'estudi.

Michelle Turner, l'autor de l'estudi vinculat a la Universitat d'Ottawa, ha apuntat que el càncer de pulmó entre persones que mai han fumat és la sisena causa de mort als Estats Units. Segons les estimacions, entre 14 i 21 de cada 100.000 dones no fumadores podrien desenvolupar la malaltia; entre els homes, la probabilitat és de 5 a 14 per cada 100.000 persones. Es creu que les partícules de la contaminació ambiental poden irritar i inflamar els pulmons –i es consideren un factor de risc del càncer de pulmó–, però els experts encara no han pogut diferenciar aquestes causes de les del tabaquisme.

L'estudi, publicat a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ha treballat amb mostra de 180.000 persones no fumadores de cinquanta estats de Puerto Rico, 1.100 de les quals van morir al llarg dels 26 anys de la recerca. També s'ha fet un seguiment de les unitats de micrograms de partícules de contaminació a què s'exposaven: en funció de la localització, els nivells es movien entre les 6 i les 38 unitats (i una mitjana de 17 unitats).

Després de tenir en compte altres factors de risc del càncer de pulmó, com el fet de ser fumador passiu o la proximitat al radó, l'equip ha determinat que per cada 10 unitats de més d'aire contaminats el risc de càncer creix entre un 15 i un 27%. L'estudi no prova la direccionalitat de la contaminació amb el càncer de pulmó, però "hi ha moltes evidències que l'exposició a aquestes partícules incrementa la mortalitat cardiovascular", segons Turner. "Aquests nivells estan dins dels estàndards", revela Laden. "No parlem de gent que viu en llocs molt contaminats on no hi ha cap mena de control".

stats