Societat 14/05/2015

Més d'un miler d'estudiants es manifesten pel centre de Barcelona contra el decret universitari del 3+2 de Wert

La protesta té com a lema 'Recuperarem el futur. Parem el 3+2'

Elisabet Escriche
2 min
La capçalera de la manifestació d'estudiants

BarcelonaMés d'un miler d'estudiants universitaris i de secundària –uns 1.200, exactament– es manifesten aquest dijous des de les 12 del migdia pel centre de Barcelona per mostrar el seu rebuig al decret universitari de Wert del 3 +2, que introdueix graus de tres anys i màsters de dos. Actualment els graus són de 4 anys i els màsters acostumen a ser d'un any.

La manifestació és l'acte central de la jornada de vaga que duen a terme aquests estudiants i que ha estat promoguda pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d'assemblees d'estudiants de facultats.

La mobilització, que té com a lema "Recuperarem el futur. Parem el 3+ 2", ha començat com és tradicional a la plaça Universitat i ha acabat al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Allà un grup d'encaputxats ha encès unes bengales i ha desplegat una nova pancarta amb el missatge ''El futur ens pertany, no als 3+2''. Durant el recorregut, també s'han tirat boles de pintura a l'edifici del Mobile World Centre, així com un pot de fum en una sucursal bancària.

Els estudiants consideren que aquest model provoca l'elitització de la universitat ja que encareix el preu final dels estudis i, per tant, restringeix l'accés als estudiants amb menys poder adquisitiu.

Just abans de començar la manifestació, la portaveu del SEPC, Tura Tusell, ha explicat que la mobilització també serveix per mostrar el recolzament dels estudiants a les negociacions que s'estan duent a terme amb les universitats per determinar com s'aplicarà el 3+2. Pel que fa el seguiment de la vaga d'aquest dijous ha detallat que als instituts ha estat baix però que a universitats com la Pompeu Fabra o la de Barcelona, on alguns degans s'hi han sumat, ha arribat en algunes facultats al 100%.

Tusell ha valorat negativament la tasca feta pel ministre Wert al capdavant el ministeri d'Educació. "Les seves polítiques no són el camí per on hauria d'anar l'educació", ha assegurat.

Tercera mobilització contra el nou model universitari

Aquesta és la cinquena mobilització estudiantil del curs i la tercera contra el decret del 3+2. El SEPC ha convocat mobilitzacions en nou municipis i manifestacions en set. A part de Barcelona també es fan manifestacions a Terrassa, Berga, Girona, Lleida, Santa Coloma de Gramenet i Palma.

stats