Societat 02/03/2017

El Parlament Europeu investigarà l'eurodiputat polonès per les declaracions misògines

L'ultra Janusz Korwin-Mikke defensa que les dones han de cobrar menys "perquè són més dèbils i menys intel·ligents"

Ara
2 min
L'eurodiputat ultradretà polonès Janusz Korwin-Mikke

BarcelonaEl Parlament Europeu ha obert aquest dijous una investigació contra el diputat polonès Janusz Korwin-Mikke per determinar si ha de ser sancionat per les seves declaracions misògines en el ple de l'Eurocambra, on dimecres va dir que les dones han de cobrar menys que els homes perquè són "més dèbils, més petites i menys intel·ligents".

La intervenció de l'ultra polonès, no subscrit a cap grup parlamentari, ha suscitat la resposta irada de l’eurodiputada socialista Iratxe García, que li ha etzibat que, justament, ella és al Parlament "per defensar les dones europees" de postures masclistes com les de Korwin-Mikke: "Segons les seves teories, jo no tindria dret a ser aquí com a diputada. Sé que li dol i el preocupa que avui les dones puguem representar els ciutadans en igualtat de condicions que vostè".

Les paraules de Korwin-Mikke, de fet, han sigut una interpel·lació directa a Iratxe García, que prèviament havia defensat la igualtat salarial entre homes i dones. "Sap vostè quin paper ocupaven les dones a les Olimpíades de Física a Polònia? La primera dona? L'hi diré jo, el lloc 800. Sap quantes dones hi ha entre els 100 primers jugadors d’escacs? L'hi diré jo, cap", ha assegurat l’eurodiputat polonès, que ha afegit: "Per descomptat que les dones han de guanyar menys que els homes, perquè són més dèbils, més petites, menys intel·ligents”.

El grup socialista de l'Eurocambra havia exigit del president Tajini "sancions" per les "vergonyoses" paraules del polonès.

En una piulada, l’eurodiputat català Francesc Gambús ha criticat les paraules de Korwin-Mikke: "La seva llibertat no pot descansar sobre la nostra vergonya". Per sort, ha dit Gambús, "cada vegada hi ha més Iratxes García i menys Korwin-Mikkes". "Això és la nostra victòria", ha remarcat.

Racista, masclista, ultradretà i favorable a la pena de mort

L’any 2015, aquest polèmic eurodiputat polonès va ser suspès 10 dies de sou i va rebre una multa d’uns 3.000 euros per haver fet una salutació nazi durant un debat al plenari sobre tiquets de transport. Tanmateix, Korwin-Mikke va fer des de la seva tribuna diversos comentaris més de to racista i violent, com titllar els refugiats d'"escòria", que li van costar una altra sanció.

El polonès també va exigir la introducció de la pena de mort a la UE després dels atemptats de 'Charlie Hebdo', i ha arribat a negar que Adolf Hitler estigués al cas dels exterminis de l’Holocaust. Korwin-Mikke s’ha casat tres vegades i té 8 fills.

stats