Europa ja ha detectat 402 casos d'òmicron, tots asimptomàtics o lleus

Catalunya ha confirmat cinc infeccions, totes vinculades a viatges a Sud-àfrica, i Espanya en té 14

2 min
Passatgers a l'aeroport del Prat en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLes autoritats europees han confirmat fins aquest dijous 402 contagis de la variant òmicron del coronavirus, tots amb malaltia lleu o directament asimptomàtics. Segons l'última actualització del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), 21 països de la Unió Europea i l'Àrea Econòmica Europea han confirmat casos d'aquesta mutació originada a Sud-àfrica. Els últims, a més, ja no tenen antecedents epidemiològics: no estan vinculats a cap viatge a llocs on la variant circula lliurement ni són contactes de positius que hi hagin estat. L'ECDC apunta que aquesta desvinculació suggereix que ja hi ha transmissió comunitària al continent, però subratlla que cap dels casos dels quals es disposa informació són severs; és a dir, no consten hospitalitzacions o morts associades a aquestes infeccions.

Els països europeus amb més casos d'òmicron són Dinamarca, amb 99, seguit de Portugal (37), França (37) i els Països Baixos (36). A Espanya, l'ECDC té constància de 14 contagis de la nova variant, si bé les comunitats autònomes n’han declarat un total de 19: 6 a les Balears, 5 a Catalunya, 4 a Madrid, 3 a Andalusia i un a les Canàries. I, en el cas de Catalunya, els cinc positius de l’òmicron havien viatjat a Sud-àfrica, segons ha informat aquest dijous la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, si bé es desconeix la circulació real de la nova variant. De moment, els cinc casos van descobrir-se amb la prova diagnòstica que es fa a l'arribada als viatgers que han estat als països del sud d'Àfrica, segons fixa el protocol del ministeri de Sanitat.

Fora d'Europa s'han confirmat 1.378 casos a un total de 36 països d'arreu del globus, des de l'Argentina fins a Austràlia, passant per Cuba, Hong Kong o Tailàndia. Tot plegat deixa en 1.780 els casos d'òmicron detectats arreu del món, a un total de 57 països. "Totes aquestes dades s'han de tractar amb cautela", diu l'ECDC, que recalca que el nombre de casos confirmats encara és massa baix per entendre si l'espectre clínic d'aquesta variant és molt diferent o no de les anteriorment detectades. 

L'EMA convida les farmacèutiques a investigar

També aquest dijous, el cap d'estratègia de vacunació de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha remarcat que la delta és de moment la principal causa de l'augment de contagis arreu de la UE i que la poca informació que es té fins ara sobre l'òmicron mostra que els símptomes de les persones contagiades són lleus. Sobre l'efectivitat de les quatre vacunes aprovades a Europa davant d'aquesta variant, l'EMA no ha volgut entrar en cap mena d'especulació malgrat que aquesta mateixa setmana la farmacèutica Pfizer hagi assegurat que amb tres dosis el seu fàrmac seria efectiu també contra l'òmicron.

El regulador europeu defensa que encara no hi ha prou informació sobre com es comporta la nova mutació i ha convidat totes les farmacèutiques a enviar-los la informació necessària al respecte per poder-la valorar. En cas que fos necessària una nova vacuna contra l'òmicron, l'EMA té tots els mecanismes preparats per poder-ho analitzar i aprovar en un període d'entre dues i quatre setmanes.

stats