Evacuacions d'urgència a La Palma per l'augment de l'explosivitat del volcà

S'han obert dues noves boques eruptives en el flanc que encara estava actiu

ARA
3 min
El volcà de La Palma ha entrat en una fase més explosiva

BarcelonaL'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma, ha augmentat aquest divendres la seva explosivitat i ha posat en alerta les autoritats per la possibilitat que el material volcànic a alta temperatura arribés més enllà de la zona d'exclusió. Davant del nou escenari, amb un augment de l'expulsió de material piroclàstic i sobretot després de constatar que s'han obert dues noves boques eruptives en el flanc que encara estava actiu, el pla especial de protecció civil per risc volcànic (Pevolca) ha ordenat evacuar d'urgència els veïns dels nuclis de Tajuya, Tacande de Abajo i els de Tacande de Arriba que encara no havien sigut desallotjats. En un primer moment se'ls ha donat l'ordre de confinar-se, però un cop confirmada l'obertura de les noves boques, s'ha ordenat el seu desallotjament immediat.

La direcció general de Seguretat i Emergències informa que a causa de l'augment de la inestabilitat i de l'augment de l'activitat pot ser que la cendra i el material volcànic arribin molt més lluny del que ho estaven fent i que hi hagi, també, vibracions i detonacions. Per això, el govern canari ha decidit canviar de plans i, en poc més d'un quart d'hora, ha passat de donar l'ordre de confiament a demanar als veïns dels nuclis pròxims a la zona que es dirigissin cap al camp de futbol d'El Paso per coordinar des d'allà el seu desallotjament.

Les dues noves boques eruptives aboquen ara lava fluida que avança vessant avall, segons han informat l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), que precisa que en l'hora posterior a l'obertura de les noves boques, que han començat amb molta intensitat, els cursos de lava havien recorregut prop d'un quilòmetre abans d'expandir-se i engrossir el lòbul del final de la colada i reduir la velocitat, que ara avança a 60 o 80 metres per hora. Aquest divendres, abans que s'obrissin les dues boques, ja s'havia detectat cendra fina a l'illa de La Gomera procedent de La Palma. El Pevolca descarta que es produeixi pluja àcida durant les pròximes 24 hores, i insisteix que l'efecte d'aquest fenomen en la vegetació només es produeix si és persistent.

Des que va començar l'erupció, la lava ha cobert un total de 190,7 hectàrees i ha destruït 420 edificacions i 15,2 quilòmetres de carreteres, segons les dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

Abans que es fes evident la intensificació de les explosions, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut per anunciar que declararà zona catastròfica l'illa de La Palma al consell de ministres de dimarts que ve. Sánchez ha assegurat que treballa, conjuntament amb les autoritats locals, en un pla especial per reconstruir l'illa. Aquest pla s'abordarà en una comissió mixta entre administracions, i s'impulsaran mesures de caràcter immediat i també de mirada més llarga.

El volcà de La Palma dijous a la nit, quan es va intensificar la seva activitat

Una de les mesures serà facilitar habitatges a les persones que han perdut casa seva engolida per la lava i ajudar-les perquè puguin adquirir les pertinences més necessàries que hagin perdut, garantir el regadiu o reprendre el transport. A banda, Sánchez ha anunciat que la pròxima Conferència de Presidents, que s'ha de celebrar al desembre, tindrà lloc a La Palma com a mostra de suport de l'estat espanyol a l'illa.

La patronal del plàtan de les Canàries, Asprocan, ha valorat "positivament" les ajudes promeses pel president espanyol, tot i que ha precisat que segueix esperant mesures específiques per al sector agrícola, molt afectat per la devastació del volcà. Així ho ha explicat l'Associació d'Organitzacions de Productors de Plàtans de les Canàries (Asprocan) en un comunicat en què reclama la "concreció de les mesures urgents". "La primera necessitat del sector és la dotació de cobertures immediates –a tots els danys– per a les produccions afectades. Amb aquestes mesures, evitaríem la pèrdua de la producció en l'anomenada zona zero, que cobreix al voltant de 200 hectàrees de bananer, així com en les zones indirectament afectades del voltant, on se sumen fins a 1.400 hectàrees, aproximadament", reclamen.

La gran columna de fum del volcà vista des del poble d'El Paso divendres a la matinada

Una trentena de vols suspesos

Les companyies aèries Iberia, Binter, Canaryfly i Vueling han cancel·lat una trentena de vols amb les illes canàries de La Palma i La Gomera davant del perill que pugui ocasionar per a la navegació el núvol de cendra generada per l'erupció del volcà. Un dels vols anul·lats és el de Vueling que havia de connectar aquest dissabte al migdia Barcelona i La Palma. Fonts d'Aena han explicat que tant l'aeroport de La Palma com el de La Gomera estan operatius "ara mateix" i la decisió de volar o cancel·lar les operacions correspon a les mateixes aerolínies.

stats