Societat 08/01/2020

Un exinspector de la Policia Nacional accepta dos anys de presó per haver avisat d'operacions antidroga dels Mossos

L'agent, que ara està jubilat, alertava un clan de narcotraficants de la Mina a canvi de suborns

Ara
2 min
Un agent del Mossos durant l'escorcoll a l'Ajuntament de Sant Adria

BarcelonaHa sigut la manera per evitar un judici amb jurat popular i, a la pràctica, l'ingrés a presó. Un exinspector en cap de la Policia Nacional, que ara ja està jubilat, ha arribat a un acord amb la Fiscalia i ha acceptat aquest dimecres una pena de dos anys de presó per haver cobrat suborns a canvi d'avisar el cap d'un clan al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. L'agent retirat advertia els narcotraficants de les operacions antidroga imminents que preparaven els Mossos d'Esquadra abans que passessin.

L'home ha acceptat l'acord en una vista de conformitat amb la qual rebaixa la petició inicial de 9 anys i mig, evita el judici a l'Audiència de Barcelona i, al ser només dos anys, també evitarà l'ingrés a presó per aquest cop. Se l'acusava de suborn, revelació de secrets i afavorir el tràfic de substàncies estupefaents. Per la seva banda, el cap del clan de narcotraficants de la Mina ha acceptat una condemna d'un any i vuit mesos de presó, davant els cinc anys i mig que inicialment sol·licitava per a ell la Fiscalia.

Durant la vista, els advocats dels dos acusats han sol·licitat la suspensió de l'execució de la condemna, que la Fiscalia ha acceptat, però condicionada al fet que tots dos participin en un curs formatiu sobre els perjudicis de les drogues i que no delinqueixin en els pròxims tres anys, a l'espera que el jutge ho certifiqui en sentència.

Els fets van passar entre el novembre del 2015 i el juny del 2017, període en què l'inspector en cap de la Policia Nacional, Félix Riesco, va proporcionar informació "transcendental" a Angel Amaya, patriarca d'un dels clans més importants del barri de la Mina a Sant Adrià de Besòs, sobre operacions dels Mossos contra el tràfic de drogues que afectaven la seva família.

L'inspector, que es va jubilar a finals del 2017, obtenia la informació utilitzant els seus contactes a la policia catalana i els traslladava la data i la localització dels escorcolls que estaven previstos al barri. D'aquesta manera es van frustrar, entre d'altres, les denominades operacions Titan i Picapedra, el novembre del 2015, o la Neptú, l'abril del 2017.

A més, Riesco Pérez s'entrevistava personalment i periòdicament amb el patriarca dels Amaya, que li abonava la quantitat de diners acordada, delictes que en dues ocasions van ser gravats pels Mossos al carrer.

A banda de la pena de dos anys de presó, l'acord amb la Fiscalia també en preveu quatre més d'inhabilitació especial per a aquest policia jubilat i una multa –tant per al policia com per al patriarca– de 6 euros diaris durant 8 mesos, encara que les dues defenses han demanat que se suspengui al·legant que no hi ha antecedents i que després dels fets els acusats han tingut un bon comportament.

stats