Societat 04/11/2017

La Fapac es renova per "reivindicar-se"

Belén Tascón, escollida nova presidenta d'una junta formada en un 70% per dones

Selena Soro
2 min
Belén Tascón és la nova presidenta de la Fapac

Barcelona"Per una Fapac crítica, democràtica i reivindicativa". Aquest és el lema amb què arrenca la nova junta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), que engloba més de 2.200 AMPAs d'arreu del territori. Belén Tascón, fins ara vicepresidenta de polítiques educatives de la federació, ha estat escollida en una assemblea a Molins de Rei nova presidenta de l'entitat, en una candidatura formada per un 70% de dones. Tascón rellevarà així Montse Conejo, fins ara presidenta, que deixa el càrrec coincidint amb el fet que el seu fill acaba l'etapa escolar obligatòria. L'altre candidat era Mario Parra, president de la junta territorial de Maresme-Vallès Occidental.

A banda d'escollir la nova presidenta, la trobada anual més important que celebren les AMPAs de Catalunya –enguany és la 40a edició– ha servit per posar sobre la taula les principals demandes i reivindicacions de les famílies, i també per aprovar consensuadament un full de ruta amb les línies d'acció i temes prioritaris sobre els quals haurà d'incidir la Fapac en els pròxims mesos. Alguns d'aquests àmbits prioritaris, explica a l'ARA la nova presidenta, Belén Tascón, són "el revertiment total de les retallades o la lluita contra la privatització de serveis bàsics com els menjadors". "El pressupost per a educació encara és un 10% inferior al que teníem el 2010", lamenta Tascón, que denuncia que aquesta situació "afecta la igualtat d'oportunitats". Un altre dels reptes que encara la Fapac és aprofitar el seu teixit territorial. "Tot i que hi ha moltes AMPAs federades, la participació no és gaire elevada. Per això tenim el compromís d'acostar-nos a totes les AMPAs del territori per crear comunitat educativa", reivindica la nova presidenta.

D'altra banda, en un moment en què l'escola s'ha situat en el focus de l'atenció per les acusacions d'adoctrinament –l'Estat va amenaçar la Generalitat de portar-la als tribunals per aquest motiu i el líder del PP català, Xavier García Albiol, va dir que a les escoles s'ensenyava a "odiar Espanya"–, la Fapac va fer ahir una crida a les AMPAs a fer visible la força de les famílies per reivindicar el seu paper en una educació que, ara més que mai, "s'ha de defensar perquè quedi al marge d'atacs, agressions i utilitzacions partidistes i interessades".

La nova presidenta ha assenyalat que l'objectiu de la Fapac en aquest sentit serà "treballar perquè dins de la comunitat educativa no apareguin espurnes". "Aquesta entitat ha treballat sempre per una escola democràtica, participativa i inclusiva, i continuarem per aquest camí", ha dit. De cara al futur, la Fapac reivindica una relació amb les administracions que sigui "de tu a tu", amb un reconeixement que, diu, es guanyaran "carregant-se de raons". Tascón prové de la Comissió 'No a les retallades' de l'escola, ha estat membre del grup promotor de la

Xarxa d'Escoles Insubmises a la Lomce i és membre de l'Assemblea Groga de Gràcia.

stats