Les farmàcies fan tests d'antígens acreditats per Salut

Els resultats quedaran registrats a l'historial mèdic però no seran vàlids per al passaport covid de la UE

3 min
Un farmàceutic supervisa un test d'antigen d'una jove a L'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaLes farmàcies comencen a fer tests d'antígens supervisats pels professionals que, a diferència de les proves que ara ja cadascú es pot fer a casa, seran oficials i els resultats quedaran registrats a l'historial mèdic de La Meva Salut. Fins ara, el resultat en un antígens només constava al sistema de Salut si l'havien fet els professionals sanitaris al CAP, per exemple, en un cribatge massiu oficial o bé en algun dels centres privats acreditats. Ara s'hi sumen les farmàcies, tot i que en el seu cas el resultat no servirà per obtenir el Certificat Covid de la UE que permet viatjar entre els estats a les persones no vacunades o que encara no porten la pauta completa. Els tests de les farmàcies sí que valdran per a totes les activitats en què es requereixi un test d'antígens negatiu acreditat.

Segons fonts del departament de Salut, les proves que faran els farmacèutics no estan homologades per la UE perquè es tracta d'autotests i no entren dins del tipus de tests d'automostra que es van incloure dins del passaport covid. En aquest cas, caldrà seguir anant a la llista de centres acreditats pel Govern per obtenir el certificat europeu que fan tant tests d'antígens com PCRs.

A diferència del test d'antígens que es pugui fer algú a casa, però, els antígens fets a les farmàcies sí que quedaran registrats al sistema públic de Salut per a qualsevol tipus de tràmit o esdeveniment en què es requereixi un resultat oficial. En cas de donar positiu, servirà per obtenir la baixa laboral i iniciar el seguiment mèdic, ja que el CAP es posarà en contacte amb el contagiat, que haurà de fer quarantena.

El preu pot rondar entre els 15 i 18 euros

L'usuari, en aquest cas, comprarà el test al mateix establiment i el farà amb la supervisió i assistència del farmacèutic –és el mateix procediment que s'ha posat en pràctica amb el cribatge a infants i monitors dels casals d'estiu–. El cost per al ciutadà, en aquest cas, serà el preu del test (entre 8 i 10 euros) més els honoraris que cada farmàcia fixi. Fins ara, als centres privats s'arribaven a pagar 30 o 40 euros per a una prova diagnòstica ràpida com aquesta. El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, insisteix que no es pot fixar un preu per als honoraris però que la federació recomana que sigui similar al que s'ha rebut per part de la Generalitat durant la campanya de cribatges subvencionada per als casals d'estiu: cinc euros per prova. Això voldria dir que el preu final per al client podria estar entre els 15 i els 18 euros si s'hi suma el test més la quantitat que fixi la farmàcia.

Torres destaca que és un pas important que les farmàcies (totes les que s'hi hagin volgut sumar i facin la formació que requereix Salut) puguin formar part així de l'estratègia de cribatge necessària per tenir el coronavirus sota control. "La prova que fem aquí generarà un informe mèdic que l'usuari podrà descarregar i presentar a qualsevol lloc on li requereixin", explica en declaracions a l'ARA.

Altres països com França i Itàlia ja ofereixen tests d'antígens que poden fer-se al moment a les farmàcies amb resultat immediat. A Catalunya, destaca Torres, a més en quedarà constància i serà informació extra que tindrà el sistema públic. Abans, però, el ciutadà haurà de signar un certificat d'autoresponsabilitat en què declari que no té símptomes de covid ni és contacte d'un positiu (en aquest cas cal fer aïllament i contactar amb les autoritats sanitàries).

stats