Societat 23/06/2015

Consumir menjar ràpid provoca depressió, segons un estudi

Un estudi de la universitat estatal de San Diego conclou que les persones que consumeixen més greixos trans tenen més problemes per controlar les emocions

Ara
2 min
El menjar ràpid és ric en greixos trans / GETTY

BarcelonaCasualitat o no, aquest mes han coincidit a les revistes científiques dos estudis sobre els efectes dels greixos trans en la salut. La coincidència no s'acaba aquí: tots dos han sortit de dues universitats de San Diego. El primer, de la Universitat de San Diego-Califòrnia i publicat a la revista 'PLOS One', apuntava, després d'analitzar els estils de vida d'un miler d'homes i dones, que els que consumeixen més greixos trans són més susceptibles de tenir problemes de memòria. El segon, de la universitat estatal de la mateixa ciutat i publicat al Journal of Health Psychology, arriba a una conclusió lleugerament diferent però igualment preocupant: els greixos trans poden provocar un augment i empitjorament dels episodis depressius i fan que les persones que els consumeixen tinguin més problemes per controlar les emocions.

L'atenció que els científics paren als greixos trans no és, però, casual. Aquests greixos acaben de ser prohibits als Estats Units justament com a conseqüència de l'important nombre d'estudis que apunten als problemes que el consum genera en la salut. Cal tenir present, a més, que els Estats Units són el lloc del món on es consumeix més menjar ràpid, un fenomen que ha acabat provocant una epidèmia d'obesitat.

Megan Holt, del Centre d'Estudis de l'Alcohol i les Drogues, i el seu equip han analitzat el consum de greixos trans i l'estat emocional de prop de 5.000 homes i dones i han arribat a la conclusió que hi ha una estreta relació entre tots dos factors. Com més consum de greixos trans més episodis depressius i més dificultat per controlar les emocions. Els individus que consumeixen molt menjar ràpid, principal font d'ingestió d'aquest tipus de greix, són menys conscients de les emocions de les persones que els envolten.

La importància d'aquests dos últims estudis és que fins ara els diferents treballs científics sobre els greixos trans s'havien concentrat en les conseqüències físiques que provoca el seu consum, mentre que ara es posa l'accent en les conseqüències psicològiques.

stats