Societat 28/10/2019

Un mort i dos ferits greus en una macrobaralla a cops de catana i destral a Badalona

Investiguen si es tracta d'una disputa territorial entre clans pakistanesos de la droga

Montse Riart
5 min

BadalonaA mig matí a la gran esplanada de l'estació de Gorg del barri de la Salut de Badalona encara era ben visible el rastre de la baralla multitudinària a cops de catana, matxet, destrals i ganivetades que va acabar diumenge a la nit amb un mort i diversos ferits. Al mig del passeig, una gran taca de sang indicava un dels punts on s'havia produït el brutal enfrontament entre dos clans pakistanesos rivals. Tot i que la investigació encara està sota secret de sumari, tot apunta que es podria tractar d'una disputa pel control territorial del tràfic de droga, que no necessàriament hauria de tenir el seu origen a Badalona, sinó que podria venir d'un conflicte generat a Barcelona, on la implantació d'aquests grups criminals que distribueixen cocaïna i haixix ja ha generat diverses actuacions policials.

La reguera de sang que encara és visible a la rambla del Gorg.

Com si es tractés del rodatge d'una pel·lícula de Hollywood, els veïns dels blocs més nous del carrer d'Alfons XII es van convertir en espectadors directes del rodatge d'una escena dantesca. Cap a les deu del vespre davant del número 291, unes vint persones van embrancar-se en un enfrontament acarnissat. "Venien a matar-se, sense pietat", relatava en Josep Maria, que ho va veure des d'un dels balcons del bloc. Ell i la seva família van sortir a fora quan van sentir la cridòria. Els va semblar que la tromba de gent venia en esbandida d'un punt anterior, com si els primers cops de matxet s'haguessin produït abans.

En Jean Pierre, que treballa des de fa un mes al restaurant K la Yrena, estava recollint la terrassa del local, i l'escena, a ell i als companys, els va agafar desprevinguts. Explica que van córrer a l'interior de l'establiment mentre veien com un dels homes malferits, amb la cama sagnant, es refugiava en un extrem del bloc. Aquesta zona és de recent construcció i alguns dels edificis, aixecats al darrere d'una placeta arbrada encara estan acabant-se. En aquest punt hi ha encara tanques d'obres que oferien un resguard per allunyar-se del camp de batalla. "Va ser un enfrontament de duresa extrema", apuntava l'intendent de la Guàrdia Urbana de Badalona Valentín Anadón. Els dos grups venien preparats amb un arsenal de tot tipus d'armes blanques (i probablement alguna de foc) "amb la intenció objectiva de matar", deia Anadón. Després d'uns minuts l'enfrontament va anar-se desplaçant i el grup amb més desavantatge va intentar fugir per resguardar-se al metro, perseguits per la resta.

El personal de l'estació de Gorg va avisar la policia, els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) quan va veure entrar en tromba el grup. Algunes fonts consultades per l'ARA apunten que encara dins de les instal·lacions la disputa va continuar. Almenys dos dels ferits (no és clar si el grup d'atacants també) haurien agafat el metro –que a la línia 10 Nord circulen sense conductor– i haurien baixat a la parada següent, l'estació de metro de La Salut.

Tots dos van quedar estirats en un dels banc metàl·lics del final de l'estació, malferits. Allà van ser atesos pel personal sanitari del SEM i pels vigilants de seguretat del metro. Un d'ells va morir a conseqüència de les greus lesions que li havien infligit. Mentre va durar l'atenció i fins al final del servei els combois no es van aturar en aquesta estació en direcció a La Sagrera.

Nou detinguts

La Guàrdia Urbana de Badalona va detenir nou persones de nacionalitat pakistanesa per la seva presumpta implicació en els fets, i ara els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec del gruix de la investigació, que continua oberta, per la qual cosa no es descarta l'arrest de més implicats. De fet, els agents de la unitat científica dels Mossos d'Esquadra i la policia local continuaven aquest matí a la zona buscant més indicis dels fets. A mig matí s'ha trobat en un dels punts un ganivet de grans dimensions, abandonat en una caixa metàl·lica –durant la investigació s'haurà de determinar si es tracta o no d'una de les armes blanques usades en la disputa– en una de les cantonades del passeig, al costat d'un descampat ple de brossa que la policia també examinava, a escassos 20 metres de l'estació de metro de Gorg.

Un dels ganivets que s'haurien emprat durant la baralla multitudinària a Badalona, localitzat a escassos 20 metres de l'estació de metro de Gorg.

Fins al migdia els agents han pentinat la zona a la recerca de més indicis i testimonis, mentre els veïns continuaven intentant encaixar el que havia passat hores abans. N'hi havia de blocs més llunyans que no havien sentit res i que preguntaven a la resta si era veritat que s'havia produït una escena similar al costat de casa. Els que ho havien vist en primera persona encara intentaven pair les imatges. "És com una pel·lícula que no hagués passat aquí", deia la Tamara mentre entrava a casa.

Desplaçament i escalada de la violència en les disputes per drogues

Tot i que el cas es troba sota secret de sumari, tant des de l'Ajuntament com des de la part policial s'apuntava a una revenja i una batalla pel control territorial del tràfic de drogues com la causa de la brutal baralla del barri de la Salut. "Tot apunta a una revenja, una confrontació pel territori entre bandes que es dediquen a la venta i el tràfic de substàncies estupefaents", ha apuntat l'intendent de la Guàrdia Urbana de Badalona Valentín Anadón. Una altra cosa és si el territori disputat seria o no a la ciutat de Badalona. Fonts coneixedores del cas han assenyalat a l'ARA que els implicats no tindrien cap arrelament al barri ni a la ciutat. De fet, la investigació contra els clans pakistanesos que es dediquen al tràfic de drogues s'havia centrat últimament al barri del Raval de Barcelona, on els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van decapitar a finals de juny una estructura criminal de llauners de la droga que feia anys que operaven al barri però que havien agafat el control del territori després del primer cop policial contra els clans dominicans que controlaven els narcopisos del Raval l'octubre del 2018.

La sensació d'inseguretat veïnal per la presència d'aquests clans de la droga i els narcopisos havien fet que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reclamés insistentment la presència de més agents dels Mossos al centre de la ciutat. Després d'anys sense convocatòria de noves places, aquest estiu el cos català va poder revertir la situació i destinar bona part de la nova promoció d'agents a la capital catalana, insistint precisament en la zona de Ciutat Vella, que ha vist reforçada la presència policial.

La baralla d'aquest diumenge a la nit implica no només un desplaçament, sinó també un salt qualitatiu dins de l'escalada de violència en els enfrontaments entre els clans de la droga. En els capítols més recents d'enfrontaments entre ciutadans pakistanesos, que s'havien registrat precisament a Ciutat Vella, s'havien utilitzat armes similars a les de Badalona d'ahir –catanes i ganivets de grans proporcions–, però les dimensions eren molt diferents. Com en la baralla a cops de matxet que es va produir a finals de maig a la zona de la Rambla de Barcelona i que va acabar amb un ferit molt greu i una persona detinguda.

Ahir els responsables polítics encara eren prudents a l'hora d'analitzar la situació. L'alcalde de Badalona, Álex Pastor, subratllava el fet que els implicats en el brutal enfrontament haguessin quedat per barallar-se i apuntava a un conflicte de més gran calat, que transcendia les fronteres del municipi, en una entrevista a SER Catalunya. "Hi havia la intenció objectiva de matar", afegia Anadón. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat en una entrevista a RAC1 que tot apunta que va ser un "ajustament de comptes" entre dos grups, però que la investigació està en marxa i que encara han de ser "prudents" amb les informacions que donen.

stats