BARCELONA
Societat 23/08/2014

Les Festes de Sants arrenquen sota l’efecte Can Vies

Veïns i Ajuntament afirmen que es desenvoluparan amb normalitat

Núria Martínez
3 min

BarcelonaQuan fa tot just tres mesos del desallotjament de Can Vies, el barri de Sants celebrarà la seva esperada festa major. Del 23 al 31 d’agost els veïns ompliran els carrers de decorats i de rauxa, i preveuen que no hi hagi cap incident per l’anomenat efecte Can Vies. “Molta gent del casal autogestionat participa en les comissions dels carrers. Tots formem part de la festa major i no volem entrar en temes polítics”, defensa la presidenta de la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants, Sònia Miró. En la mateixa línia es mostra un dels membres de Can Vies a l’ARA, Pau Guerra, que afirma que els dies de festa major són per “gaudir del barri i de la seva gent”, i que no ha d’existir “cap preocupació” per possibles aldarulls. “No cal més rebombori, nosaltres estem treballant per la reconstrucció i aquest és el nostre objectiu actual”, explica.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, preguntat durant les Festes de Gràcia sobre aquest assumpte, es va limitar a expressar: “A tothom li interessa que les festes funcionin bé”. Els disturbis que es van produir durant diversos dies seguits a Sants -i en altres punts de la ciutat- van dividir el veïnat del barri. Una part es posicionava al costat dels membres del centre i l’altra reclamava mà dura contra els incidents. Ara, tres mesos després, la situació s’ha estabilitzat i la relació entre veïns “és la mateixa de sempre”. Ho defensa Jordi Falcó, membre del Centre Social de Sants, que explica que tots els veïns del barri estan vinculats d’alguna manera amb Can Vies.

Tres activitats a Can Vies

“Tothom té algun amic, familiar o conegut que participa amb més o menys implicació en el casal, i els ànims s’han anat calmant”, argumenta Falcó. En aquest sentit, el membre del Centre Social de Sants es mostra absolutament convençut que la festa, tant l’alternativa com l’oficial, “anirà tan bé com sempre”. Les festes alternatives començaran dos dies més tard que les oficials -el dilluns 25- i tres de les desenes d’activitats que hi ha programades se celebraran a Can Vies. “La relació de la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants amb les festes alternatives és molt bona”, explica la seva presidenta, que afegeix que “s’organitzen actes de manera conjunta”.

Pel que fa a les festes oficials, la novetat principal d’aquest any és que hi participarà un carrer nou: Rossend Arús. Així, 16 vies es vestiran amb les seves millors gales durant vuit dies gràcies a la feina feta durant tot l’any. El carrer Eliseu es disfressarà d’Aladí, la plaça de la Farga representarà Camelot i Finlàndia construirà un far que il·luminarà el mar. A Guadiana s’hi podrà trobar un exèrcit de Pokémon, a Alcolea un castell medieval, a Valladolid un creuer i a Vallespir una simulació del Parc Güell, entre d’altres. El nom del flamant guanyador se sabrà el dilluns 25 d’agost al vespre.

Un públic familiar

Des de la Federació calculen que hi haurà més públic que l’any passat, tot i que no es preveu l’aglomeració de les Festes de Gràcia. La presidenta estima que el 2013 hi van passejar al voltant d’un milió de persones. “Tenim la sort que tenim els carrers més amples i això ens permet circular amb més comoditat”, explica Miró. Per aquest motiu, la Federació no ha considerat necessari fer un pla d’accés de sentit únic obligatori, com sí que ho va fer Gràcia. El visitant de les Festes de Sants continua sent majoritàriament de Barcelona i la presència del turista encara és molt anecdòtica. “Les Fonts de Montjuïc condueixen alguns turistes a les festes, però el nostre públic continua sent majoritàriament familiar i del barri”, comenta la presidenta, que recorda que el visitant ha de respectar el decorat.

stats