Societat 16/03/2021

"El meu fill em demana venir a l'hospital i això és senyal que les coses s'han fet bé"

El nou Hospital de Dia Pediàtric Polivalent de la Vall d'Hebron fa l'espai més acollidor per a infants i les famílies que els acompanyen

Marc Parayre
2 min
Nou Hospital de dia pediatric polivalent de Vall d’Hebron

BarcelonaLa Vall d'Hebron estrena Hospital de Dia Pediàtric. El nou equipament, en funcionament des del 8 de març, no només ha guanyat superfície respecte a l'anterior, sinó que també té espais diferenciats segons les patologies dels infants que s'hi tracten regularment i també ha procurat un guany perquè tant els menors com les famílies que els acompanyen s'hi sentin més acollits. El nou servei "millora la qualitat de vida de les famílies i els infants" i facilita la feina als professionals, destaca l'adjunta a la direcció d'infermeria de l'hospital, María Ángeles Aceituno. "Fem la nostra feina més a gust i estem més motivats perquè veiem que els pacients i els seus familiars estan més feliços", ha afegit.

Els primers beneficiats del canvi són les famílies. La Carlota Villa, mare d'un nen d'11 anys que pateix una malaltia minoritària d'immunodeficiència primària, ha celebrat les instal·lacions i el servei més "especialitzat" dels sanitaris de l'Hospital de Dia Pediàtric. De fet, ella és vicepresidenta de Barcelona Kid Foundation, una fundació involucrada directament en la creació d'aquest nou hospital. 

"El meu fill ja no es tracta aquí. Li faig jo l'atenció que necessita des de casa, gràcies a la formació que vaig tenir amb el Programa de Capacitació. Així i tot, ell em demana que vol venir algun dia a l'hospital. Això és senyal que les coses s'han fet bé", ha afirmat. 

Més de 1.000 infants atesos a l'any

Al nou l'Hospital de Dia Pediàtric s’hi faran més de 5.000 sessions anuals a més de 1.000 pacients a l’any de totes les especialitats pediàtriques a excepció del pacient oncològic. Al nou espai hi ha una àrea d'atenció independent per a pacients amb immunodeficiències i un mòdul dedicat a tractaments individuals per a pacients amb malalties contagioses.

D'altra banda, s'ha creat un disseny especial per a la sala d'espera i les àrees de tractament amb l'objectiu que l'estada dels infants sigui tan amena com sigui possible. La decoració s'ha inspirat en el fons marí del mar Mediterrani. 

El centre atén tres tipologies de pacients. El primer és el pacient crònic complex, el que pateix malalties minoritàries i el portador de dispositius. El segon tipus són pacients crònics com ara nens i nenes amb diabetis, al·lèrgies o asma greu. Finalment, s’atenen els pacients aguts, que són els que requereixen un tractament o una prova diagnòstica relacionats amb la seva malaltia.

La doctora Gema Ariceta, cap de nefrologia pediàtrica, ha explicat a l'ARA que els infants no han de ser ingressats i que, a més, poden estar acompanyats pels seus familiars, com passava també en l'anterior hospital de dia. "Intentem que els pacients, sobretot els que tenen una malaltia crònica, puguin fer una vida com més normal millor. Per tant, formem les famílies, a través dels Programes de Capacitació, perquè es puguin fer càrrec dels pacients des de casa perquè no hagin de venir tan sovint a l'hospital", ha dit. 

Per la seva banda, el doctor Antonio Moreno, cap de secció de la unitat d'al·lèrgia i del servei de pediatria, ha subratllat que les noves instal·lacions permeten detectar al·lèrgies als pacients de manera "més ràpida i segura". "Els infants tenen cada cop més aquestes patologies i cal detectar-les com més aviat millor. Hem millorat molt en aquest aspecte", ha exposat.

stats