Societat 01/02/2021

La Fiscalia investiga grups organitzats per agredir migrants a les Canàries

ARA
2 min
Dos joves es refugien de la calor al centre d'internament per a immigrants Barranco Seco, al nord de Gran Canària

BarcelonaLa Fiscalia de Las Palmas ha ordenat aquest dilluns obrir una investigació per possibles delictes d'odi contra alguns dels participants en fòrums de WhatsApp a través dels quals s'instava a agredir i assetjar migrants que estan allotjats en hotels i apartaments turístics reconvertits temporalment en punts d'acollida.

Des de fa mesos a l'illa de Gran Canària hi ha tensió per l'actitud xenòfoba de grups de la població autòctona que protesten en contra de l'arribada de migrants procedents de les costes africanes i que són allotjats en campaments provisionals amb poques condicions o en complexos turístics perquè, en compliment del dret internacional, es puguin fer els tràmits per als sol·licitants de la protecció d'asil.

En aquests últims mesos s'han convocat manifestacions i concentracions contra la presència dels estrangers i ha calat la sensació que són la causa de la sensació d'inseguretat a l'illa, malgrat que no hi ha dades oficials que ho confirmin. El cas que ara investiga el ministeri públic fa referència a missatges i fòrums que van circular amb crides que demanaven mobilitzacions al sud de Gran Canària per atacar els immigrants, segons informa l'agència Efe. La Fiscalia ha de determinar si la conducta dels grups ha incitat a l'odi xenòfob i comportaments racistes.

De la investigació ja s'han trobat missatges escrits i d'àudio en què s'amenaça de mort directament el col·lectiu immigrant només pel fet de ser-ho. "Els moros moriran, ja t'ho dic", "Els rebentarem" o "Ens estem ajuntant un bon grupet per donar un cop de mà a la gent d'Arguineguín", en referència al port on van rebre la primera acollida els migrants, són només tres dels missatges que han circulat per aquests grups xenòfobs que insten els veïns del nord de l'illa a traslladar-se fins al sud, on hi ha la majoria de persones allotjades a l'espera que es resolgui el seu expedient d'expulsió.

En els últims dies s'han convocat tres manifestacions contra la presència dels immigrants a tres barris de Las Palmas de Gran Canaria, on hi ha campaments humanitaris. A més, la Fundació Creu Blanca, dependent dels Germans Franciscans, ha denunciat que el campament que gestiona per al ministeri de Migracions al barri del Lasso és apedregat de manera repetida i que els seus usuaris pateixen amenaces i agressions. Segons informen, tres magribins han presentat una denúncia pels atacs indiscriminats, informa l'ONG en un comunicat.

Les autoritats canàries adverteixen des de fa mesos de l'augment de la tensió i han reclamat al govern espanyol que descongestioni els centres d'internament de migrants fent trasllats a la Península, que és on la majoria dels que hi arriben volen anar, sovint per continuar el viatge cap a França o Alemanya. També les entitats d'ajuda als migrants denuncien les deficiències dels allotjaments i la falta d'informació legal que reben els sol·licitants d'asil, així com que se'ls vulneren els drets per aconseguir aquesta protecció oficial.

stats