Societat 26/10/2018

Un fons pretén apujar un 50% els lloguers d’un bloc de protecció oficial

Els inversors ja van intentar la mateixa maniobra amb 150 famílies de Sant Joan Despí al febrer

Mariona Folguera / Natàlia Vila
3 min
Un fons vol apujar un  50% el lloguer a tot un bloc de protecció oficial

Santa Perpètua de Mogoda / Barcelona“Els últims anys havíeu viscut a preu de xollo”. Aquesta és la resposta que va rebre l’Helena Galera, veïna d’un bloc de protecció oficial de Santa Perpètua de Mogoda, quan es va queixar als propietaris per l’augment sobtat del lloguer que li plantejaven per renovar el contracte. Ara paga 500 euros al mes i assegura que el fons inversor que gestiona l’edifici, Medasil Desarrollos, li vol apujar el lloguer fins als 750 euros, és a dir un 50% més del que ha pagat aquests últims cinc anys.

Com ella, hi ha 28 famílies al bloc que han de renovar els seus contractes de lloguer a finals de desembre i que han rebut la notificació d’aquest augment. Els pisos tenen entre 53 i 70 metres quadrats i disposen de pàrquing i traster, segons va explicar ahir Ángel Ponce, portaveu dels veïns, que ahir es van organitzar -de bracet del Sindicat de Llogaters- per plantar cara al fons d’inversió: perquè saben que el seu cas no és nou.

Aquest mateix fons d’inversió ja va intentar fer un augment de lloguers semblant al febrer a gairebé 150 famílies d’un bloc de Sant Joan Despí. Finalment, després de mesos d’oposició veïnal i de pressió social i política, l’empresa va arribar a un acord amb els inquilins per fer una pujada inferior i gradual.

Ara la situació es repeteix. “Si jo he de pagar el lloguer que em demanen, hauré de triar entre comprar menjar, pagar la llum o pagar el gas, perquè tot no ho podré assumir”, lamenta Galera. El cert és que la duresa de la pujada sobta i encara més en tractar-se d’un pis de protecció oficial, però, segons la Generalitat, és del tot legal.

Un augment dins de la llei

Els lloguers de protecció oficial tenen una forquilla de preus regulada per llei que depèn bàsicament de la zona on és l’immoble i els metres quadrats, entre altres factors. Segons va detallar la conselleria de Territori a l’ARA, aquesta promoció en concret se situa a la zona A, “la que té uns preus més alts”, i el preu màxim que poden demanar els propietaris pel lloguer de protecció oficial se situa als 800 euros al mes amb el traster i el pàrquing inclosos. D’aquesta manera, els 750 euros que demana el fons inversor estan dins del marc legal.

A més, mentre els propietaris mantinguin aquestes obligacions amb els llogaters (en aquest cas, 10 anys en lloguer de protecció i després els 30 anys de compra en protecció oficial que marca la llei), la promoció pot canviar de mans al mercat lliure tantes vegades com vulgui. És per això que, en els últims tres anys els veïns ja hi han vist passar tres empreses. “Quan hi vam entrar a viure, el desembre del 2013, el bloc era propietat de la Llave de Oro, i l’octubre del 2015 el van vendre a Promociones Lladero”, explica Ponce.

Ara la gestió està en mans de Medasil Desarrollos, que, preguntada per aquest diari, no ha volgut fer cap declaració. Segons el Registre Mercantil, però, al darrere de Promociones Lladero i Medasil Dessarrollos hi ha el mateix nom, Valentín Bascuñana, un gran empresari del sector immobiliari que ha estat relacionat amb un centenar de societats, segons consta al registre.

Els veïns asseguren que, tot i que han demanat parlar amb la propietat diverses vegades, només han aconseguit parlar per telèfon amb un interlocutor. Fa uns mesos van rebre la carta en què els notificaven la pujada i aquesta setmana han conegut les primeres concrecions reals.

Uns límits “desfasats”

L’Ajuntament de Santa Perpètua fa front comú amb els veïns. Tal com va explicar ahir el regidor d’Habitatge, Joan Alcántara, tots els grups els donen suport total. Alcántara va reconèixer que l’empresa segueix la llei d’accessió i ocupació (LAO), una normativa que es debat al Congrés de Diputats i que ahir el regidor va titllar d’“injusta”.

Per això, Alcántara va explicar que el que cal és una “modificació urgent dels preus màxims, que estan desfasats”. Fonts del sector van fer ahir a l’ARA aquesta mateixa observació: “Aquests mòduls es van determinar fa molts anys i potser amb la crisi hauria calgut revisar-los”, apunten.

Ara tant l’Ajuntament com els veïns esperen arribar a un acord amb Medasil. Els llogaters han demanat una reunió amb la propietat, a qui reclamaran “contractes de lloguer de 5 anys i que l’augment del preu del lloguer quedi fixat en funció de l’augment de l’IPC”, va assegurar ahir Ponce, que avança que els veïns no deixaran de lluitar.

stats