Societat 22/10/2021

El "Fora Colau" entra en campanya

Barcelona és Imparable reuneix a Sant Jaume més de 1.200 persones de perfils molt diferents

2 min
Ferran Piqué, de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, durant la concentració antiColau

BarcelonaDiuen que l'alcaldessa Ada Colau cau molt bé o molt malament, i aquest dijous al vespre la plaça Sant Jaume era dels que s'apuntarien al segon grup: els crits de "Fora Colau" els sortien de l'ànima. Quan un dels que han pres la paraula ha demanat "més diàleg" a l'alcaldessa, una part del públic responia que ni de broma, que ni diàleg ni res, i que "Fora Colau". El moviment Barcelona és Imparable, d'ara endavant la plataforma anti-Colau, ha reunit unes 1.200 persones a la plaça Sant Jaume que formaven una complicada amalgama: hi havia espanyolistes (també un regidor de Ciutadans), independentistes amb estelades i llaços grocs, els sis anticastristes cubans que ja comencen a ser un clàssic i també els del sindicat CSIF, que arriben a última hora i planten les banderes a primera fila perquè tothom les vegi. Això sí, tota aquesta varietat coincideix amb força a entonar el crit de "Fora Colau". I és que malgrat presentar-se com la "Barcelona del sí", on més còmodes se senten és en el no a Colau.

El moviment, asseguren, no es vol presentar a les eleccions, però l'acte d'aquest dijous era de campanya: acreditacions per als periodistes, un espai per instal·lar-hi càmeres de televisió i fotògrafs, i un faristol encarat cap a ells des d'on els ponents, donant l'esquena als assistents, llançaven els seus discursos. "És la ciutat més congestionada de l'Estat i amb tot el temps que perdem augmentem la contaminació", ha dit Gerard Esteva, el principal impulsor del moviment i president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). Esteva, que ha defensat que es tracta d'"un moviment no polititzat que estima Barcelona", ha fet mostrar a tots els assistents una targeta groga que havien repartit prèviament i ha avisat: "Si no hi ha un canvi de rumb tornarem per aixecar la targeta vermella".

Hi havia molts dubtes sobre la capacitat per omplir la plaça que podria tenir el moviment. El cert és que pels diners invertits en l'acte d'avui i tota la campanya d'aquests dies a base de cartells i anuncis a xarxes socials podria haver aglutinat més gent. El moviment anti-Colau es va presentar en societat el passat 6 d'octubre i, des d'aleshores, ha anat perdent alguns suports. Només en les últimes hores, entitats com la Federació Catalana de Vela, l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana o l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya s'han donat de baixa. Algunes defensen que han decidit deixar-ho córrer "després de tenir més informació de la plataforma" i altres denuncien que apareixien a la llista tot i que ni tan sols havien signat ni comparteixen "tal manifest". La por d'aquestes entitats que s'han anat refredant és que en lloc d'un moviment ciutadà i popular, darrere de Barcelona és Imparable hi hagués interessos partidistes per desgastar el govern municipal d'Ada Colau. De fet, sobta molt que entre els signants gairebé no hi hagi associacions veïnals tenint en compte que en aquesta ciutat aixeques una pedra i te'n surten quatre. Per contra, sí que firmen el manifest entitats prou importants com Barcelona Comerç o el Gremi d'Hotels de Barcelona, a més d'altres tan exòtiques com l'Institut Agrícola Català o la Federació Catalana d'Halterofília. Tots ells, si no hi ha més baixes, units pel "No a Colau" quan falta un any i mig per a les eleccions.

stats