SOLIDARITAT
Societat 28/11/2014

La força dels voluntaris impulsa el Gran Recapte

Els Bancs d’Aliments mobilitzen avui i demà més de 20.000 persones per recollir 4.000 tones de menjar

Auri Garcia Morera
3 min
FEINA AMB BON HUMOR  Tere Pinyol, voluntària del Gran Recapte, dimecres al magatzem situat al  Port de Barcelona, muntant les caixes que s’utilitzaran avui i demà. Durant  tota la setmana s’hi ha treballat molt, però amb bon humor.

BarcelonaEl Gran Recapte d’Aliments s’instal·la avui i demà als mercats i supermercats de Catalunya amb l’objectiu de recollir menjar per a les famílies més vulnerables. En l’edició d’enguany l’objectiu és aconseguir 4.000 tones de menjar (quatre milions de quilos d’aliments). Una xifra significativament superior a la que es va fixar l’any passat, 3.000 tones, i que es va superar amb escreix. Per assolir aquest nou repte, la marató de recollida d’aliments comptarà amb l’impuls de més de 20.000 voluntaris. De fet, el nombre de voluntaris és el primer rècord que ha batut aquesta nova edició del Gran Recapte, la sisena, ja abans d’arrencar. L’any en què Barcelona és la Capital Europea del Voluntariat, però, s’ha arribat a la xifra a un ritme més lent que en ocasions anteriors.

El motiu ha estat la proximitat en el calendari amb la jornada del 9-N, que també va mobilitzar una gran quantitat de voluntaris, i que va fer que els Bancs dels Aliments optessin per concentrar els esforços en les últimes setmanes. Des del 13 de novembre, el dia en què els responsables van fer la crida a la ciutadania per a l’esprint final, s’ha passat dels 13.000 inscrits als més de 20.000.

Feina durant tota la setmana

L’exèrcit de voluntaris del Gran Recapte es desplega per tot el país a partir d’aquest matí, però ja va començar a treballar dilluns al magatzem de classificació situat a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port de Barcelona. Durant tota la setmana s’hi ha fet la feina logística prèvia de muntar les caixes de cartró que s’utilitzaran durant les jornades d’avui i demà.

Carmen Zambrano, treballadora del Banc dels Aliments de Barcelona, detalla que calia muntar unes 20.000 caixes. “Es treballa moltíssim però també t’ho passes molt bé”, opina la Carmen, que durant la setmana ha estat al magatzem amb un parell de treballadors més i una desena de voluntaris que col·laboren amb el Banc dels Aliments de Barcelona tot l’any. Avui i demà, per a la classificació dels aliments, n’hi haurà uns 300 en cada torn.

Durant la setmana gairebé tots els voluntaris eren jubilats, amb majoria de dones, però també hi han anat diversos grups escolars. “Avui ha vingut una classe de 36 alumnes, i ahir una altra d’uns trenta”, explicava dimecres la Carmen. “Per a la classificació vénen bastants grups d’empreses”, afegeix. Els voluntaris solen competir per veure qui és més ràpid, i hi ha molt bon ambient, expliquen els col·laboradors.

Una experiència enriquidora

Dimecres al matí al magatzem del port de Barcelona hi havia els col·laboradors regulars i també dues voluntàries del Gran Recapte que s’hi van presentar espontàniament. “Ens hem assabentat per Twitter que també necessitaven gent abans”, explicava Emma Castells, una barcelonina de 50 anys. “Durant el Gran Recapte estarem en un supermercat”, afegia Tere Pinyol, de 46 anys.

Fa anys que participen com a voluntàries en la recollida d’aliments, juntament amb els seus fills. L’Emma explica una anècdota de quan el seu fill gran tenia 12 anys: “Hi va anar amb el cau, i no portaven el peto dels voluntaris. Una senyora li va respondre malament, pensant-se que la volia enganyar, però al cap d’una estona li va demanar perdó, li va donar un carro ple de menjar i li va comprar berenar per a ell”.

El noi va quedar impressionat, igual que quan va ser voluntari en un supermercat d’un barri amb més dificultats econòmiques que el seu, on va poder comprovar de primera mà que persones que anaven molt justes de diners també feien un esforç per ser solidàries. “Els impacta moltíssim”, assegura l’Emma. La Tere conclou que, per als més joves, igual que per als adults, el voluntariat “és una experiència que enriqueix moltíssim”.

stats