RELLEU AL VAITCÀ
Societat 24/03/2013

Francesc a Benet XVI: "Resem junts, som germans"

El nou papa defuig els honors en la visita històrica a l'antecessor

Sandra Buxaderas
3 min
Francesc a Benet XVI:  "Resem junts, som germans"

RomaRes d'honors, més aviat gestos de complicitat i deferència. El papa Francesc va resoldre l'esperada trobada amb el seu antecessor, Benet XVI -un acte inèdit en els 2.000 anys d'història de l'Església catòlica- amb la senzillesa i humilitat que han impregnat els primers dies de pontificat.

El gest que va simbolitzar millor l'esperit de la trobada va tenir lloc a la capella del palau pontifici a Castel Gandolfo, el poble a uns quaranta quilòmetres de Roma on, en una esplèndida vil·la papal pròxima, Benet XVI passa unes setmanes retirat abans de recloure's en un monestir del Vaticà. El papa emèrit, Benet XVI, va assenyalar a Francesc el reclinatori d'honor, situat just davant de l'altar mentre ell es dirigia cap als bancs situats uns passos més enrere. Però Francesc s'hi va negar i, agafant Benet XVI pel braç, el va conduir cap al primer banc i es va asseure amb ell. "Resem junts", li va pregar, en italià, segons se li sent dir en les úniques imatges de la trobada que la Santa Seu va distribuir. El portaveu vaticà, Federico Lombardi, que era dins, assegura que el nou papa va afegir: "Som germans".

Això sí, Lombardi afirma que "Benet XVI va tornar a manifestar total obediència i reverència" al papa actual i "el papa Francesc va tornar a agrair al predecessor el ministeri que ha dut a terme durant el seu pontificat". Fraternitat i respecte mutu, doncs, en una trobada que havia despertat molta expectació. No havia passat mai que un papa anés a veure com a gest de deferència el papa anterior, perquè els únics cops que l'Església ha tingut dos papes ha estat per cismes interns, i no per la pacífica renúncia en vida d'un d'ells.

La jornada va començar, pocs minuts després del migdia, quan Francesc va pujar al mateix helicòpter que havia portat Benet XVI cap al seu retir fora del Vaticà el 28 de febrer. Tot i que Ratzinger ha previst recloure's al monestir Mater Ecclesiae, en un extrem dels jardins vaticans, prop de l'heliport, va preferir abandonar Roma durant el procés d'elecció del nou papa, per evitar projectar-hi una ombra massa gran. L'excusa és que el monestir encara està en obres.

En aterrar a l'heliport de Castel Gandolfo, Francesc es va trobar que Benet l'esperava a peu de pista. Tots dos van anar a l'encontre de l'altre. El nou papa, amb pas àgil; l'antic, amb una dificultat de moviments molt més pronunciada que fa només unes setmanes, sense deixar mai el bastó. "Gràcies per la seva visita", va dir Benet, després de fondre's en una abraçada amb el seu successor. I per trencar el gel, va afegir: "El sol ens saluda una mica". "Sí, una mica", va concedir Francesc, alçant la mirada cap els núvols que velaven lleugerament el primer sol de primavera.

Després d'entrar al palau episcopal -on diversos pelegrins van esperar inútilment que sortissin al balcó, perquè Francesc encara no ha pres possessió de les estances on els papes passen l'estiu- van pregar uns minuts a la capella. Llavors Francesc va regalar a Benet XVI la que va definir com una icona "de la Verge de la humilitat". "¿Em permet una cosa? He pensat en vostè, tan humil en el seu pontificat, que ens ha donat tant d'exemple d'humilitat i tendresa", va explicar el papa argentí a l'alemany. "Gràcies", va respondre senzillament Benet XVI. I, referint-se a la falta d'orgull, va afegir: "No l'oblidem!"

Tots dos es van tancar tres quarts d'hora sols, a la biblioteca on el papa rep els hostes importants, abans de dinar junts en companyia dels secretaris personals. En un cantó de la tauleta, Benet XVI hi tenia disposada una caixa amb documents. L'ancià secretari del papa Joan XXIII, Loris Capovilla, afirma que Benet XVI ha escrit al seu successor un document de 300 pàgines. La Santa Seu ho ha negat, però sí que s'hi podia veure, en tot cas, un sobre gran a dalt de tot de la caixa.

Reforma de la cúria

De temes per parlar n'hi ha molts, començant per la reforma de la cúria que el papa Francesc vol emprendre. Benet XVI va renunciar perquè deia que no es veia amb forces per seguir dirigint l'Església. El seu pontificat va ser convuls, no només pels escàndols de pederàstia sinó també pel cas Vatileaks, la fuga de documents secrets del Papa atribuïda per la justícia al majordom personal de Benet XVI, Paolo Gabriele. Vatileaks ha posat en evidència les lluites internes pel poder i els diners al Vaticà, i ara la tasca de Francesc serà escombrar ben bé sota les catifes vaticanes.

D'ara endavant no faltaran ocasions en què els dos papes, l'emèrit i l'actual, puguin conversar. Jorge Mario Bergoglio ja va telefonar a Ratzinger pocs minuts després ser proclamat papa i, de nou, dies després, per felicitar-lo pel seu sant. Ben aviat Benet XVI es retirarà al monestir vaticà, a pocs centenars de metres del seu antic apartament amb vistes a la plaça de Sant Pere que en pocs dies ocuparà el nou inquilí, Francesc.

stats