ES CREMA LA SERRA
Societat 30/07/2013

El Govern dóna per estabilitzat l'incendi a la serra de Tramuntana

El vent ha afluixat durant la nit i, amb la feina dels efectius de terra, s'ha pogut envoltar el foc que encara manca controlar

ARA Balears
2 min

Andratx/Esporles/PalmaEl Govern dóna l'incendi de la serra de Tramuntana per estabilitzat des de les onze del matí, segons que ha comunicat per Twitter el servei d'informació de l'112 alhora que es comunicava des del punt de comandament de lluita contra el foc situat a Andratx.

El president, José Ramón Bauzá, ha destacat des d'Andratx que la feina d'envoltar i aturar el foc "s'ha fet exclusivament amb eines manuals", a cop d'aixada, perquè els vehicles pesants no podien arribar al front del Galatzó i perquè durant la nit, en què s'ha aconseguit contenir, els avions i helicòpters no podien actuar.

Bauzá també ha demanat "contundència" a la justícia contra el presumpte autor del foc. Així mateix, ha anunciat que té la voluntat de comparèixer al Parlament. "Una negligència ha originat una tragèdia i hem viscut una situació d'impotència a conseqüència d'una imprudència", ha declarat el president.

El director general d'Emergències, Miquel Àngel Andreu, ha explicat que ara queden les feines de continuar treballant per controlar l'incendi avui o demà mateix. La carretera d'Estellencs, ha dit, continua tancada i continuarà així durant uns dies perquè hi ha hagut esllavissades de pedres i ha patit força desperfectes.

El director general d'Interior, Emergències i Justícia del Govern, Sergi Torrandell, ja havia explicat per Twitter que, durant la nit, "la climatologia i la gran feina dels mitjans terrestres han permès la contenció" del focus del Galatzó de l'incendi que va començar divendres a Andratx. A la nit, 120 persones han fet feina per combatre el foc i un vent fluix del nord ho ha posat més fàcil que la nit anterior.

L'incendi està estabilitzat, però no controlat. Això vol dir que els bombers i els efectius terrestres han aconseguit envoltar les flames i aturar-les, contenir-les en una zona delimitada on continuen cremant. Ara mancarà controlar i apagar el foc, a més de fer feines durant dies per assegurar que no rebroti, cosa que pot durar devers deu dies.

De fet, el Govern ja havia preparat per avui el replegament de la Unitat Militar d'Emergències i ja ha començat a davallar la quantitat de mitjans que fan feina en l'incendi: avui seran catorze avions i 250 efectius terrestres.

stats