SOCIETAT
Societat 11/01/2012

Els funcionaris de presons desbloquegen l'accés a Quatre Camins i tornen a la feina

Després de més de cinc hores, a les 11.35 hores, els treballadors han rellevat el torn de nit, una desena de funcionaris que no han dormit i que s'han hagut d'ocupar de la vigilància dels 1.500 presos

Ara
2 min
Presons

BarcelonaDesprés de més de cinc hores, a les 11.35 hores, els funcionaris de presons han desbloquejat finalment l'accés a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. Els 200 treballadors s'han incorporat a la feina i han rellevat el torn de nit, una desena de funcionaris que no han dormit i que s'han hagut d'ocupar de la seguretat de tot el centre, amb 1.500 presos. Els funcionaris han protestat per les retallades de la Generalitat als serveis públics.

Minuts abans, el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, en declaracions a TV3, ha apel·lat a la responsabilitat dels funcionaris i ha explicat que les negociacions estan suspeses, però no trencades. Parés ha dit que si es normalitzava la situació estaria disposat a asseure's aquesta tarda a negociar amb els sindicats.

Una assemblea de treballadors va decidir la nit de dimarts dur a terme aquesta protesta per la postura de la Generalitat en les negociacions laborals. Els treballadors han informat de la mesura els companys del torn de matí.

Suport a la tancada de Barcelona

Una vintena de funcionaris de presons també s'han concentrat davant la direcció general de Serveis Penitenciaris. Un grup de 13 representants sindicals hi ha dormit a dins, i asseguren que hi continuaran tancats. S'hi van instal·lar dimarts a les 11 del matí. Delegats dels quatre sindicats amb representació en el sector (CSIF, CCOO, CATAC i UGT) van decidir romandre en la desena planta de l'edifici, situat al carrer Aragó, després d'interrompre's la negociació que mantenien amb membres de l'administració. Els Mossos vigilen la seu per evitar incidents, però de moment no els han desallotjat.

Un portaveu dels sindicalistes que han passat la nit a l'interior de Serveis Penitenciaris ha explicat que també hi ha hagut funcionaris del torn de tarda a diverses presons d'arreu de Catalunya que han decidit pernoctar a la presó com a mesura de protesta.

Normalitat a Brians 1 i 2

A les presons de Brinas I i II regna ara una "completa normalitat", segons han assegurat diversos treballadors i ha confirmat un delegat de CCOO al centre Jesús A.S. La mobilització dels funcionaris arrel del trencament de les negociacions amb el departament de Justícia s'ha limitat en aquesta presó a una assemblea informativa als accessos del centre que s'ha celebrat a quarts de vuit del matí, aprofitant el canvi de torn. Per això "s'ha retardat mínimament l'obertura als interns i el repartiment dels esmorzars", ha assegurat el sindicalista, que ha afegit que "actualment el centre està totalment normalitzat". Alguns empleats del torn de tarda hi ha passat la nit, concentrats, ha afegit.

El desembre passat ja hi va haver bloquejos a la presó Model i a la Ponent de Lleida per protestar contra les retallades anunciades pel govern d'Artur Mas. Els treballadors de la Model es van concentrar ben d'hora, van impedir l'entrada a empleats i familiars de reclusos i van insultar alguns directius de la presó quan arribaven a la feina. La concentració va ser dissolta sense contemplacions pels agents de la policia, fins al punt de provocar algunes ferides.

La Fiscalia de Barcelona i la de Lleida van obrir diligències per investigar els bloquejos a les presons catalanes en considerar que els manifestants van poder incórrer en delicte.

stats