Societat 16/10/2021

Fundesplai es proposa reeducar més de 115.000 infants perquè mengin de manera més saludable

L'entitat celebra una jornada formativa amb 200 monitors per fomentar hàbits alimentaris més sostenibles i justos

Ara
2 min
Imatge de l'hort on cultiven el membres de Fundesplai

BarcelonaReeducar més de 115.000 infants i joves, i també les seves famílies, perquè adoptin hàbits alimentaris saludables, sostenibles i justos i tinguin cura no només de la seva salut, sinó també de la de tot el planeta. És l’objectiu prioritari de la jornada formativa amb prop de 200 coordinadors i monitors de menjadors escolars organitzada per Fundesplai coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació. L’entitat ha presentat aquest dissabte la proposta educativa “Menjar canvia el món”, una iniciativa que defensa el dret a l'alimentació saludable i sostenible i que la fundació impulsarà fins a l'any que ve per arribar als nens i adolescents de les 1.424 escoles i 119 esplais i espais de lleure que participen en les seves activitats. 

L’acte s’ha celebrat presencialment –atès que l’evolució epidemiològica ho permet– a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat, i s’han ofert sessions formatives per a educadors i onze tallers pràctics. Per exemple, per aprendre a cuinar a l'esplai o per tenir un hort a l’escola. A més, s’ha proporcionat informació per saber com es pot treballar per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides o saber l'impacte dels aliments sobreenvasats en la salut. També s’ha celebrat la taula rodona “Per què menjar canvia el món?”, amb la participació d’experts com la dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador Castell, i el director de Justícia Alimentària, Javier Guzmán. 

Imatge de grup dels participants a les jornades d'alimentació justa i sostenible organitzades per Fundesplai

Actualment el món està en una situació d'emergència climàtica, sanitària i social en què l'alimentació juga un paper fonamental. L’Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura adverteix que uns 800 milions de persones passen gana mentre que un 40% de la població mundial té sobrepès o obesitat. A més, Fundesplai subratlla que el sistema de producció agrícola i ramader que abusa dels regadius, cultius intensius i granges industrials suposa en molts casos un factor accelerador del canvi climàtic (augmenten les emissions de CO2 i es fa un consum excessiu d'aigua, entre més aspectes), així com de l'empobriment de la qualitat nutricional per a les persones o del malbaratament alimentari.

Amb la proposta "Menjar canvia el món", Fundesplai es proposa contribuir a millorar la situació amb tota una sèrie de materials pedagògics, com una web plena de recursos i activitats, un quadern amb la fonamentació i una maleta pedagògica plena de jocs i contes. Tots aquests elements es complementaran amb una gran exposició de 1.100 m2 que porta per títol Menja. Actua. Impacta, que Fundesplai inaugurarà el 20 de novembre vinent.

stats