Habitatge

Gairebé desnonats per error

Una família de Blanes es troba la porta esbotzada després que la comitiva judicial s'equivoques de pis a desallotjar

3 min
Els fragments de la porta esbotzada en una imatge cedida per l'afectada

BarcelonaEl dimarts 7 de setembre, una veïna de Blanes va rebre una trucada que no oblidarà mai: un veí de la finca l’avisava que els havien "tirat a terra" la porta de casa. L'havien intentat desnonar, tot i que el pis és propietat seva i ho té tot en regla. Quan va arribar davant l’immoble, se’l va trobar tapiat amb una porta antiocupes. Enganxada amb cel·lo al damunt de la nova placa d'acer blindada, hi havia una fulla de paper amb un número de telèfon. A l’altra banda, li va respondre una procuradora. "Em va dir que tot s’havia tractat d’un error i que ho sentien molt", explica a l’ARA l’afectada, que prefereix no dir el seu nom.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) consultades per aquesta redacció admeten l’equivocació. Aquell dia la comitiva judicial responsable del procediment tenia ordre d’executar el desnonament del segon primera, però els pisos estaven mal retolats i van acabar entrant en un altre domicili, expliquen. Les mateixes fonts asseguren que el mateix dia es van entregar les claus als afectats.

Efectivament, aquell dimarts, la veïna gairebé desnonada va poder tornar a entrar a l’habitatge. Però encara l’esperava una "sorpresa" més: per sort no s’havien endut res del pis, però al rebedor s’hi va trobar els bocins de la porta esbotzada i tot de forats a la paret que van fer mentre intentaven instal·lar una alarma antiocupes. Les fonts judicials consultades expliquen que el paper de la comitiva judicial es limita a executar l’ordre judicial de llançament.

A partir d’aquí, són uns operaris contractats per la persona o per l’empresa que insta el desnonament qui fa canvia la porta i col·loca les alarmes. En aquest cas es tracta d’una entitat bancària. "Fa més de 15 dies i tot segueix igual. Hem obert una reclamació amistosa amb l’assegurança, però van passant els dies i ningú es posa en contacte amb nosaltres", es queixa l’afectada. Confia que d’una manera o altra els acabaran restituint la porta i arreglant les parets, però "l’ensurt" ja no els el treu ningú. "Sabíem que a la finca hi havia pisos ocupats, però no t'esperes que et toqui a tu". De fet, va ser un dels veïns ocupes qui la va alertar de l’error aquell dia.

La porta tapiada amb una placa d'acer amb una nota que es va trobar l'afectada, en una imatge cedida per ella mateixa

El precedent

No és la primera vegada que transcendeix un error a l’hora d’executar un desnonament. A finals del febrer passat, la Rosario Bravo, una dona de 97 anys, també va ser desnonada per error a l’Hospitalet de Llobregat. Les circumstàncies del seu cas recorden les de la família de Blanes. El llançament es va executar mentre ella era fora de casa i el motiu de l’equivocació va ser idèntic: la comitiva judicial havia de desallotjar l’àtic 1a i, per error, van entrar al sobreàtic 1a.

En aquest cas, però, li van buidar pràcticament tot el pis i la família va estar batallant perquè la immobiliària que havia instat el procediment li retornés les pertinences i els records de tota una vida. De fet, la Fiscalia va demanar que s’investigués el procediment perquè considerava que podia constituir un delicte d’apropiació indeguda.

stats