Dia Internacional de la Higiene Menstrual
Societat 28/05/2021

Gastar més de 8.000 euros en compreses i tampons al llarg de la vida

El 20% de les dones diuen que han tingut problemes econòmics per comprar productes per a la regla

2 min
Compreses, tampons i altres productes en un passadís d'un supermercat.

BarcelonaNo hi ha dades oficials sobre el que s'ha anomenat la pobresa menstrual però es calcula que una de cada cinc dones a Catalunya té dificultats econòmiques per accedir a compreses i tampons per a la regla. Els productes d'higiene íntima estan gravats encara amb el 10% de l'IVA, malgrat les reclamacions insistents de col·lectius feministes i dels compromisos dels governs a rebaixar l'impost fins al 4%. Encara sense gaires estudis sobre aquesta matèria, s'estima que cada dona ha de pagar més de 20 euros mensuals, és a dir, més de 8.400 al llarg de la seva vida, en funció del mètode i les marques.

Conscient d'aquestes dificultats, la Fundació Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) està fent una enquesta a través de la seva pàgina web adreçada a dones d'entre 18 i 55 anys perquè responguin quina és la seva relació amb la menstruació. Dels resultats, temporals perquè el formulari està obert encara, es desprèn que en algun moment de la seva vida el 20% de les dones han tingut problemes econòmics per comprar els productes higiènics per a la regla i un terç han hagut de comprar marques més barates ajustades a les seves butxaques. En conseqüència, una de cada 10 de les participants afirma que utilitza paper higiènic i el 4,3% bolquers com a productes menstruals. Gairebé el 5% practica el sagnat lliure, tot i que no es determina si es tracta d'una pràctica naturista que segueixen algunes dones o és senzillament per pura necessitat.

El 12% de les enquestades no sabien què era la menstruació quan van tenir la primera regla i poc menys de la meitat admeten que ni se sentien preparades ni tenien informació detallada sobre en què consistia. Segons aquesta enquesta, la majoria reben la informació de les mares o germanes i, en menor mesura, dels centres educatius i de les amigues.

Que la regla encara no està normalitzada i les dones tracten d'amagar els dies que menstruen és un fet perquè quatre de cada 10 de les que han respost el formulari afirmen que s'han sentit discriminades o qüestionades. La incomprensió social i el tabú que envolta la regla fan que n'hi hagi un 8% que vegin "normal" patir un dolor intens i que tampoc no calgui consultar un especialista, fet que evidencia la normalització del patiment i constata la dificultat per diagnosticar problemes de salut com l'endometriosi.

Els investigadors de l'IDIAPJGol insisteixen que per combatre la pobresa menstrual cal imitar altres països i aplicar als productes l'IVA superreduït del 4% dels productes essencials com l'alimentació o els medicaments, entre els quals la Viagra. Però aquesta reducció és només un pas, perquè per a l'entitat Rezero cal pensar no només en termes econòmics sinó en el cost ecològic que tenen els 752 milions de productes menstruals d’un sol ús que es gasten cada any a Catalunya i que equivalen a nou tones d’emissions de CO₂, el que emet un cotxe donant dues voltes senceres a la Terra, segons els seus càlculs. A més, aquests residus són dels més freqüents que s'acaben llançant als vàters en el seu camí cap al mar. Per això demanen que es promocioni l'ús de productes reutilitzables, com la copa menstrual, avalada científicament però que encara és força desconeguda i aixeca certs recels.

stats