Societat 21/09/2020

El gat positiu de covid no va morir pel virus sinó del cor

La primera infecció reportada a Catalunya a un animal de companyia va ser provocada per la família i va ser asimptomàtica

Xavier Pujol Gebellí
2 min
Et necessita o no et necessita? Els científics han buscat una resposta a la pregunta / GETTY

BarcelonaNegrito va morir perquè patia una cardiomiopatia hipertròfica felina, una malaltia del cor que el va portar a un estat terminal que aconsellava la seva eutanàsia. Convivia amb un altre gat, en Whisky, en una família amb diversos membres afectats pel SARS-CoV-2, el coronavirus de la covid-19. Com que presentava dificultats respiratòries, es va pensar que també podria estar infectat. I sí, ho estava. També l'altre gat. Però la càrrega viral va resultar ser molt baixa per als dos animals, cosa que fa sospitar que van passar la malaltia sense símptomes i que van rebre la infecció de la família. Noves anàlisis efectuades per investigadors del CRESA i el centre veterinari Sant Mori confirmen aquestes sospites. Els resultats s'han publicat a PNAS, la revista de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.

La notícia és rellevant. Tots dos animals, com es desprèn de les anàlisis efectuades, es van infectar, però cap d'ells va presentar símptomes evidents de covid-19, malgrat la patologia de base d'un d'ells. Les PCR evidencien la presència del virus, però amb una càrrega viral molt baixa, com es pot llegir a l'estudi publicat. Analítiques posteriors fetes als laboratoris de bioseguretat de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han permès detectar la presència d'anticossos neutralitzants, amb capacitat d'unir-se al virus i bloquejar la seva replicació. Segons els investigadors, és una prova de que el sistema immunitari dels gats pot fer front a la infecció i fins i tot limitar l'aparició de símptomes.

Les anàlisis també mostren una similitud genètica del 99,9% entre el virus que va acabar provocant la mort del propietari dels animals i el que es va detectar als dos gats. Els resultats porten a suggerir que tant Negrito com Whisky haurien rebut el coronavirus dels seus propietaris, ja que no tenien contacte amb altres animals. Se sap que el covid-19 pot circular entre felins però gairebé tots els casos són asimptomàtics. No s'ha provat encara que puguin transmetre la malaltia a humans.

stats