Societat 15/02/2022

Geis apressa l'Estat perquè la reforma laboral no deixi sense contracte la meitat d'investigadors

El Govern envia una proposta de reial decret a Morant per crear ja un contracte indefinit i eliminar la taxa de reposició

2 min
Un grup d'investigadors, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa reforma laboral, convalidada a l'últim sospir pel Congrés fa uns dies, elimina els contractes d'obra i servei, que és la fórmula que utilitzen les universitats i els centres de recerca per contractar molts dels investigadors, la feina del quals depèn de projectes temporals que se sustenten amb aquestes figures contractuals. Amb la desaparició d'aquests contractes, ara milers de nòmines queden en l'aire: el 70% dels contractes a tot el sistema CERCA i el 50% a la universitat queden sense efecte el 31 de març si no s'hi fa res abans. Només a la Universitat de Barcelona, la més gran de Catalunya, n'hi ha 3.500 en risc. Davant d'aquest panorama, la conselleria d'Universitats i Recerca ha decidit fer un pas endavant i ha enviat una proposta de reial decret al govern espanyol perquè es pugui donar "una resposta immediata" al problema, que la consellera, Gemma Geis, ha qualificat de "nyap" i "irresponsabilitat".

En aquesta proposta hi ha dues peticions. La primera és aprovar urgentment un contracte "indefinit" mentre duri un projecte d'investigació. Aquesta és una idea que ja inclou l'avantprojecte de la futura llei de la ciència, que aquesta setmana serà aprovada pel consell de ministres i que, per tant, ja preveu donar cobertura jurídica a tots aquests contractes. De fet, la ministra de Ciència, Diana Morant, va explicar que el ministeri ja estava explorant com cobrir aquesta necessitat de contractació "de manera transitòria" fins que entri en vigor la llei de la ciència, però la conselleria catalana s'ha volgut avançar i posar més pressió perquè s'aprovi aquesta nova fórmula contractual per la via d'urgència, sense esperar que el Congrés doni llum verda a la normativa. "Considerem inacceptable que calgui esperar a l'aprovació de la llei de la ciència espanyola", ha argumentat Geis.

Una Catalunya independent "ja ho hauria fet"

L'altra petició que inclou la proposta catalana és eliminar la taxa de reposició, que ara està al 120%. Això vol dir que de cada 10 persones que es jubilen, se'n poden contractar 12. És una millora respecte a fa uns anys, quan directament no es podien cobrir les jubilacions, però encara és "absolutament insuficient", segons Geis. "Eliminar la taxa de reposició és el primer pas per treballar en assegurar l'estabilització dels investigadors del país", ha dit. La consellera ha assegurat que si Catalunya fos un estat independent tot això "ja s'hauria fet" i ha afirmat que el Govern està "compromès" amb eliminar la precarització i millorar les condicions laborals en el sistema universitari i de recerca.

En canvi, ha sigut força contundent contra el govern espanyol, a qui ha acusat d'"improvisació alarmant", de "deixar en un forat molts contractes d'investigació" i de generar "perplexitat" en el sector de la recerca. "En un moment de pandèmia, ¿com pot ser que un govern que es diu progressista aprovi una reforma laboral sense tenir en compte l'afectació que tindrà en el sistema universitari i de recerca?", s'ha preguntat.

stats