Societat 30/06/2014

La Generalitat diu que Catalunya "necessita" un magatzem de gas subterrani

El secretari d'Empresa de la Generalitat, Pere Torres, ha destacat la importància d'"incrementar les reserves de gas estratègiques" en un acte de la la Fundació Gas Natural Fenosa, però evitant els errors comesos amb el Castor

Europa Press
2 min

BarcelonaLa Generalitat donarà suport a la construcció de magatzems subterranis de gas a Catalunya, tot i que evitant els errors del projecte Castor a la costa de Castelló.

Ho ha explicat aquest dilluns el secretari d'Empresa de la Generalitat, Pere Torres: "Catalunya necessita disposar a mitjà-llarg termini de dipòsits de gas que permetin incrementar les seves reserves", ha dit en l'obertura del curs d'estiu 'Energia, Indústria i competitivitat', organitzat per la Fundació Gas Natural Fenosa i la Universitat de Barcelona (UB), que col·laboren des de fa una dècada en aquesta iniciativa dels mesos de juliol.

Gas Natural Fenosa té projectat a Balsareny (Barcelona) un magatzem subterrani en cavitats salines –tal com va explicar l'ARA el 4 d'octubre del 2013–, i el ministeri d'Indústria ha de donar l'autorització perquè es converteixi en magatzem.

La companyia ha iniciat els tràmits administratius fa dos anys amb l'objectiu de fer realitat el magatzem en una dècada i, tot i que la Generalitat no té competències sobre els permisos, treballarà per "afavorir la viabilitat" i transparència d'aquesta iniciativa, ha afirmat Torres.

Ha lamentat que la Generalitat està preocupada per tres elements de Castor que considera greus: que s'ha plantejat una gran obra d'aquest tipus "sense les mesures de seguretat ni col·laboració institucional necessàries"; que és una incògnita qui es farà càrrec de la factura d'aquesta instal·lació fallida –ha apuntat que la Generalitat s'oposarà que el cost recaigui en els pressupostos generals de l'Estat o en la factura dels ciutadans–, i que s'està produint mala premsa d'aquestes instal·lacions quan calen.

Per aquesta raó, amb vista al projecte català, el secretari d'Empresa de la Generalitat ha ofert col·laboració del Govern per "acompanyar en el procés" i fomentar el diàleg institucional i social.

No hi ha novetats sobre la tramitació però, a la presentació de la iniciativa el juny de 2012, Gas Natural Fenosa augurava dos anys per aconseguir tots els permisos de les administracions i poder posar en marxa el magatzem per fases, amb el començament d'activitat a mitjan 2017 i el final de totes les obres en 2025, amb un pressupost de 350 milions d'euros.

Es tracta d'un projecte d'emmagatzematge de gas en vuit cavitats salines subterrànies amb un volum de 3.200 GWh i amb una vida útil de 40 a 50 anys, en uns terrenys que té Iberpotash en concessió però que mai ha explotat per extreure potassa, i que segons ha explicat llavors Gas Natural Fenosa, no afectaria a l'activitat existent de la companyia minera.

stats